Чет сидить на кухні своєї квартири, сидить біля столу. Перед ним Олена з ватою і бинтами. Обробляє рани.
- Може, все-таки поїдемо в травмпункт? – питає вона.
- Ні. – скрізь зуби відповідає Чет.
- Чому, милий?
- Я сказав, ні!
Чет злий, здригається від кожного дотику проспиртованої ватки до обличчя. Його дратує серйозність Олени, ці ледь стримувані сльози в її очах. Вона здається Чету нестерпно тупої. Корова! Чет закриває очі й відразу ж бачить Міра.
Сцена з минулого № 4. Чет стоїть біля вікна одного з кабінетів музичного училища і дивиться на вулицю. Там алеєю йде Міра. Худенька, у джинсових штанях і сорочці із квітами. Іде не поспішаючи. Чет дивиться на неї і витирає класну дошку повільними, ніжними рухами. Ковтає слину, мрійливо поводить головою. Чує кроки в коридорі, відвертається, тре дошку нервово і неакуратно. Потім підходить до столу, перебирає папірці, наче чимось займається. Кроки віддаляються, знову дивиться у вікно. Бачить, що до Міри підійшли два якихось хлопця. Не просто підійшли – перестріли, не пускають її. Чутно, як зло щось говорять. Вона мовчить. Намагається піти, але її хапають за руку, Міра виривається. Її штовхають, притискують до паркана.
Чет зривається з місця і біжить до вікна. Він викладач, шановна людина, він не повинен так вчиняти, але він ані про що не думає. Як пацан заскакує на підвіконня, вистрибує з вікна, прямісінько у клумбу, ледь не падає, біжить далі. Він вже поруч, коли бачить, як один з хлопців б’є Міру. Ляпас по щоці.
- Скажи своєму брату, щоб віддав бабки!
Один із що нападників помічає Чета. Здивовано дивиться на нього. Не часто бачив чоловіків в костюмі, які ось так бігають клумбами. Навіть устигає посміхнутися картині, коли Чет кидається на нього. Згадує дитинство, удари, яким навчився у робітничому селищі, б'є, збиває з ніг, кидається до іншого, котрий тримає Міру.
- Відпусти її! – аж ричить, Чет почуває в собі страшну силу, за Міру він хоч когось навпіл переламає! Та хлопець несподівано штовхає Міру на Чета. Той не очікує такого маневру, губиться і відразу одержує удар в обличчя. Падає на землю, чує її крики, намагається підвестися, але його знову валять.
- Заткнися, сука!
Але вона кричить, у неї сильний голос, гарний голос, чудовий голос, голос від якого Чет плаче, голос, що сниться йому вночі, голос, що, Чет у цьому впевнений, він буде чути, якщо потрапить у рай. Це голос робить диво - нападали тікають. Потім Чет сидить у медпункті, літня медсестра витирає йому кров з обличчя, чимось маже під оком. Міра сидить поруч. Мовчить, дивиться кудись убік, але поруч. Чет дивиться на неї жадібно і завзято. Дивиться на її розпухлу губу і стискає кулаки, повний праведного гніву. Коли виходять з медпункту, то питає:.
- Хто це були, Міро?
- Друзі брата.
- Що вони хотіли?
- Він їм винен гроші.
- Треба піти в міліцію.
- Ні.
- Вони прийдуть ще!
- Ні, більше не прийдуть.
Вона це говорить так упевнено, наче ставить крапку в темі. Чет і Міра йдуть по тій самій алеї від школи. Ідуть мовчки. Чет, у пластирі і з синцем під оком, коситься на Міру і не може придумати, що сказати. Доходять до зупинки, Міра раптом цілує його в щоку.
- Спасибі, Чете Космовичу.
Біжить через дорогу. Чет дивиться їй вслід, у нього перед очами її сіднички, що так і виблискують у джинсах. Він стогне.
Він дійсно стогне.
- Що таке, Чете?
Відкриває очі і бачить стурбовану Олену. Злитися, кривиться, він тільки-но був з улюбленою Мірою, а тут знову ця жінка.
- Що таке, милий? – Олена хвилюється за Чета, хоче йому чимось допомогти.
- Нічого! Уходь! – гиркає він.
- Що? – дивується і лякається його роздратуванню Олена.
- Уходь! Мені треба побути самому!
- Чете!
- Зникни! Залиш мене!
Олена починає плакати, ще більше дратуючи Чета. Йому здається, що Олена плаче грубо, як корова. Згадує слово з робітничого селища: "бичка". Він презирливо дивиться на неї, відвертається і підходить до вікну. Дивиться в темряву.
- Я цього не заслужила. – скрізь сльози каже Олена.
- Що? – ще більше дратується Чет.
- Не заслужила!
Чет різко повертається до неї.
- Що ти не заслужила?
- Чому ти мене ненавидиш!
- Тому що ти мене каструвала!
- Що?
- Ось, подивися!
Чет раптом починає скидати штани, показує шкірку свого члена.
- Ось що ти з ним зробила!
- Я тобі мінет робила!
- Мені багато хто робили мінет! Але член на місці залишався! А після тебе втік!
- Причому тут я? – аж кричить Олена.
- При тому! – Чет не знає, що сказати, крутить головою. - У тебе рот отруйний!
Олена підхоплюється і біжить до дверей. Одягає сандалії, вискакує на площадку, зупиняється. Стоїть, важко дихає.
- Я ж все знаю! – каже спокійно, не кричить.
- Що ти знаєш? – презирливо питає Чет.
- А те, що ти дотепер ту сучку не можеш забути! А їй на тебе плювати! Завжди було плювати! Бо ти для неї ніхто! Вона смокче зараз усяким бандюкам, а ти бісишся! Ну і бісися, скільки хочеш, чекай її!
Олена тікає. Чет стоїть на кухні, потім закриває двері, йде в кімнату і падає на диван. Знову лізе в штани, натягує порожню шкурку.
- Ну як же так?! Як це може бути?! Фигня!
Сидить мовчки. Думає.
- Я знайду його. – шепоче у пустій квартирі. - Ну куди він дінеться? Куди? Так його ж відразу спіймають! Відразу! Мене за те, що голий був затримали, а він же член! Хуй! Спіймають! Я його заберу і навчу! Ох я його навчу!
Чет іде на кухню, дістає з холодильника пляшку вина. Наливає келих і випиває майже залпом. Сідати на табуретку, дивиться в підлогу. Думаю про Міру.
- Моя хороша, де ти? Я знайду його і прийду до тебе. Ми будемо разом. Я кохаю тебе, кохаю, як ніхто не кохав.
Він шепче і плаче. Ще довго сидить у темряві, потім чимчикує у ванну чистити зуби. Дивиться на свою побиту мармизу, киває головою.
- Нічого, до весілля заживе. До весілля з тобою, Міро.
Посміхається сам собі, іде спати. Йому снитися Міра на сцені. Співає перед порожнім залом, у якому тільки Чет.
Козаче мій, а я твоя
Пусти міні зійшла зоря
Проснеться матінка моя
Буде питати, де була я
Вранці Чет у трусах і майці, сидить на кухні і задумливо п'є чай. Обличчя Чета посиніло і виглядає досить сумно. Але Чет не занадто стурбований обличям. Набирає в рот чаю, про щось замислюється і сильно затримує ковток. Потім ставить чашку, задирає труси, дивиться на шкурку.
- Його треба знайти! Тільки б не здох, де-небудь!
Чет уявляє, як його член лежить десь під парканом, уже мертвий, а його гризе бродячий собака.
- Чорт!
Чет поспішає до телефону, набирає номер.
- Алло, міліція? А не підкажете, у цю ніч не затримували підозрілих осіб без документів?
Відповідає черговий, що бив Чета. Зв’язок поганий, хрипить і тріщить, то по голосу не впізнають один одного.
- А вам навіщо?
- Так у мене брат зник. Він трохи того, замріяний, хвилююся за нього. – вигадує Чет.
- А він голий любить бігати?
- Що?
- Брательник твій голий любить по вулицях бігати? – перепитує черговий.
- Голий?
- Голий, голий!
- Ну, в принципі, може.
- Затримували його увечері, біля школи. Потім його дружина забрала, у неї і запитуй.
- Дружина?
- Ну, баба, співмешканка, приїхала на таксі і забрала.
Чет здивовано намагається зрозуміти, що відбувається, звідки це у його члена знайшлася співмешканка, а черговий дратується, що так довго розуміє це. Між ти до Чета потроху починає доходити.
- А ви про кого говорите?
- Що? – рикає черговий, якому набридла ця розмова.
Чет уже зрозумів, що в міліції говорять про його затримання.
- В сенсі, а інших затриманих не було? Дивних.
- Цей самий дивний був. Все, мені ніколи патякати!
Черговий кидає трубку, Чет слухає гудки.
- Де ж він може бути? Ну, куди він міг подітися! Його б відразу затримали, він же хуй! Тільки б не вмер, тільки б не вмер!
Чет крутить диск телефону.
- Алло, довідкова? А не підкажіть телефон моргу?
- Якого моргу?
На тім кінці проведення байдужа жінка в навушниках п'є чай.
- Як якого? А їх що, кілька?
- Три. Плюс відомчі.
- Три?
- Три.
- Ну, давайте всі.
- Ми тільки по одному телефону даємо.
- Чому?
- Інструкція.
- А якщо мені всі три потрібні?
- Три рази дзвоніть.
- Добре, дякую, кажіть перший.
Чет поступово записує всі три телефони, потім дзвонить у перший морг.
- Алло.
Слухавку тримає яскрава жінка років п'ятдесяти з начесаною зачіскою і у білому халаті. Відповідає і дивиться на себе в дзеркало. Явно задоволена тим, що бачить.
- Добрий день, це морг? – питає Чет.
- Ні, це холодильник. – каже жінка манерним голосом.
Чет збитий з пантелику, а жіночка все дивиться в дзеркало і підморгує сама собі.
- Вибачте, що?
- Холодильник, двокамерний. – каже жінка і розпливається у посмішці.
- А мені сказали, що це телефон моргу.
Чет своїм нерозумінням жартів трохи дратує жінку, яка кривитися:
- Ну, морг, морг, чого тобі?
- Я хотів би дізнатися, чи не надходило в цю ніч трупів.
- Звичайно, надходило, це ж морг! Ту всюди трупи.
- А без документів? Трупи невідомих були?
- Були. Парочка дуже навіть непоганих трупиків.
- Чоловічих?
- Слухай, а навіщо це тобі? – підозріло питає жінка.
- Я...У мене брат зник.
- Красивий?
- Хто? – дивується Чет.
- Ну, брат!
- А, брат! Ні, не дуже. Він пив забагато, не слідив за собою, от і виглядав дивно.
- Що значить дивно?
- Ну, такий, важкий, чи що. Товстун.
- А ти? – цікавиться жінка, якій нудно на роботі і поговорити хоч би з ким.
- Що я?
- Ти як виглядаєш?
Жінка переходить на такий звабливий тон, майже муркоче у слухавку.
- Я як виглядаю?
- Так, ти.
- А навіщо, навіщо це вам? – дивується Чет, який починає нервувати, бо не розуміє, до чого вся це розмова, йому треба шукати свій член, а не патякати!
- В мене чоловік зник. – каже жінка і трохи облизує собі губи.
- Зник?
- Ага. Один раз узяв авоську, сказав, що пішов за пивом і зник. Ніхто більше не бачив, ніхто не знає, де він. Зник.
- Щось, зовсім?
- Ну, не зовсім. Він живе у моїй пам'яті. Але заради справжнього чоловіка, я можу і забути його. А?
Жінка виходить на межу солодкості голосу, змусивши Чета помітно нервувати. Він часто дихає в трубку, розгублений, бо не чекав такого повороту розмови. Вирішує змінити тему.
- А ті два трупи, вони які?
- Два трупи? Які два трупи? – дивується жінка.
- Ну, які вночі привезли.
- Причому тут трупи? – ображається жінка. - Я тобі говорю про диво кохання! Як тебе звати?
- Мене?
- Тебе милий, тебе.
- Чет.
- Як?
- Чет, Чет Космович.
- Нічого собі! А можна я буду називати тебе просто Чет?
- Можна. А трупи були чоловічі чи жіночі?
- Різні. Золотко, а як ти виглядаєш? – цікавиться жінка.
- Я, навіть не знаю. Зараз, напевно, не дуже добре. – зітхає Чет.
- Чому?
- Мене побили в міліції.
- От негідники.
- Ага, сволота. А чоловічий труп, як він виглядає?
- Який труп?
- Чоловічий, ви ж сказали, що трупи були різні. Значить один жіночий, а один чоловічий?
- Слухай, ми з тобою на "ти".
- Добре, то як він виглядав?
- Спочатку опиши себе.
Чет потіє і швидко каже у слухавку свій ріст, вагу і вік. Жінка все це слухає й посміхається, поправляє рукою зачіску.
- Зовсім непогано. Ти чоловік у розквіті сил, а і я не люблю хлопчиків, зелень всяку.
- Так, а той труп...
- Слухай, Ну що тобі так дався той труп? Ти хоч не некрофіл?
- Ні! Що ви!
- Ми на "ти".
- Так, так! Я не некрофіл. Просто шукаю брата. Так а як виглядав труп?
- Так ніяк. Старий якийсь, бомб мабуть. Брудний, аж смердить. Милий, давай не будемо про нього, поговоримо краще про нас.
Чет утирає піт з чола. Задоволений, що труп не виявився його членом, хоче вже покласти трубку, щоб припинити розмову, але в останній момент зупиняється.
- Що ти замовчав, милий?
- А людських органів не надходило? – каже Чет, який дуже нервує, бо розуміє, що його питання звучить дивно.
- Що?
- Людських органів. Може там рука або нога або що інше?
- Що інше? – насторожується жінка і прислухається до хекання Чета, який ламає голову, якби делікатніше пояснити, що саме його цікавить.
- Ну, органи. Наприклад, чоловічі. В сенсі, статеві.
- Що? – обурюється жінка такому питанні.
- Не було? – наполягає Чет.
- Ах ти ж збоченець! Мерзотник! Я тобі душу відкрила! А ти мене про хуї питаєш! Тварина розпусна! Пес! Щоб ти здох!
Чет кидає слухавку, жінка слухає гудки і плаче від розчарування. Потім сама кидає трубку, дивиться в дзеркало, гладить себе по голові і починає утішати.
- Я гарна, я гарна! А він просто мерзотник, мені мерзотник не потрібний, не потрібний. Я знайду собі справжнього чоловіка, знайду!
Крізь сльози посміхається, дістає зі стола помаду і підводить губи, потім витирає очі серветкою, дивиться у дзеркало.
Чет жує на кухні хліб з ковбасою і посміхається.
- Ну, хоч у морзі немає. І те добре. Значить живий. Знайду, нікуди не дінеться.
Дзвонить телефон. Чет кидається до нього так різко, що ледь не падає.
- Алло!
- Чет Космович?
Говорить заступниця директора по виховній роботі, говорить строго. У жінки кам'яне обличчя із застиглим роздратуванням.
- Чому ви не на роботі?
- Я...я захворів трохи. Ну, самі розумієте, буває.
- Буває. Тільки мені тільки-но дзвонили з міліції.
- З міліції? – дивується Чет.
- З міліції! Повідомили про ваші вчорашні походеньки!
- Які походеньки?
- Ви розумієте, що бігаючи голим по вулицях, ставите під удар репутацію училища! Це ж освітній заклад! А ви – педагог! – гримить заступниця.
- Я не... – мекає Чет, який не знає що і казати, навіть подумати не міг, що міліція сповістить по місту роботи.
- І це в такий важкий момент! – голос заступниці набуває вже неабиякого бриніння.
- Але я не... – намагається хоч якось виправдатися Чет.
- Ви ж знаєте, що скорочується фінансування і на наступний рік заплановане злиття музичного училища з кульпросвітучилищем! Причому на нашій базі! Ви знаєте, яких зусиль вартувало нам домогтися, щоб саме на нашій базі, а не на базі кулька! А ось оці ваші ганебні вчинки можуть призвести до того, що злиття піде не нашій базі! Ви розумієте, які наслідки?
- Я розумію, розумію, тільки...
- А якщо розумієте, то чому дозволяєте собі бігати голим вулицями?! Ви ж викладач!
- Але...
- Чет Космович! Ви хороший фахівець і ми довго терпіли ваші вчинки, але терпець урвався!
- Які вчинки?
- Такі! Чого хоча б коштував ваш роман із цієї вашою Б’янко!
- У мене не було з нею роману!
- З ученицею, сиротою, дівчинкою з неблагополучної родини! Вся школа про це тільки і пліткує! Як ви на неї дивитеся, як даєте гроші і просуваєте всюди на шкоду іншим!
- Я нікого не просував! – аж кричить Чет. - Вона талановита, у неї чудовий голос, ви самі чули...
- Мені здається, що ви більше дивилися на неї, аніж слухали! – гримає заступниця директора.
- Так вона ж талант! Вона ж... – Чет захлинається у обуренні.
- Тепер ваш талант співає по нічних клубах, а про наше училище жартують, що ми відкрили клас за фахом "співаючі шльондри"!
- Я прошу вас...
- Ви нічого не можете в мене просити, Чете Космовичу! Нічого! Після того, що сталося, ніяких прохань від вас я чути просто не бажаю! Щоб завтра були на роботі! І щоб більше ніяких дурниць! Інакше ви будете звільнені! Це попросив вам сказати особисто Сергій Олександрович. Сподіваюся, хоча б слова самого директора нашого навчального закладу вплинуть на вас правильно!
Гудки в трубці. Чет кривитися.
- Дурні! Господи, які ж вони дурні! Що вони розуміють в цьому? Вона ж геніальна!
Чет закриває очі і бачить Міру на сцені. Тільки не в музичній школі, а в нічному клубі. Міра у чорній сукні, що облягає, вона худенька, як тростинка. Вона співає "I will survive", співає незвичайно - повільно і приречено, фантастична у своєму сумі і тендітності. Відвідувачі дивляться на неї з хіттю, але щовечора вона вертається додому на таксі одна.
- Вона не повія! Вона не спить із тими тупорилими! Вона чекає мене! І я прийду! Я знайду його і прийду до тебе, Міро!
Чет закриває очі й бачить свою найулюбленішу мрію останнього року. Міський ЗАГС, зал одружень, стоять Чет та Міра. Він у вишиванці, підстрижений під горщик, з вусиками, вона в народному вбранні, з вінком на голові.
- Молоді, обміняйтеся кільцями.
Обмінюються. Чет цілує Міру. Потім перша шлюбна ніч. Ось вони цілуються, рука Міра ковзає по його животу, залазить у штани, потім подив у її очах, німе питання.
Чет стогне і кидається до телефону. Потрібно повернути член. Обов'язково повернути! Гарячково набирає номер.
- Алло, це газета?
- Газета.
- А мені можна дати об'яву?
- Вам? Мабуть, можна.
На тім кінці трубці нудьгуюча дівиця років двадцяти, котра маже лаком нігті на руці. У дівиці не слухавка, а навушники з мікрофоном.
- Ага, тоді давайте! – гарячково каже Чет.
- Диктуйте. – дівчина аж потягується з нудьги.
- Усім хто бачив...
- Так.
- Зниклий...
- Так.
Чет замовкає, подумки ремствує, що його ситуацію коректно і не сформулюєш. Тому що на перший погляд – маячня якась.
- Ну, кажіть, кажіть. – позіхає дівчина.
- Далі буде трохи дивний текст. – хвилюється Чет.
- Дивний? – зовсім не дивується дівчина.
- Ага, дивний.
- Ну, давайте дивний.
- А на чому ми зупинилися?
- Усім, хто бачив зниклий…
- Ага, значить так: усім, хто бачив зниклий статевий орган, у дужках - чоловічий, просимо звертатися по телефоні тридцять дев'ять сорок сім два нулі.
- Готово. – готово спокійно каже дівчина. Нічого не перепитує, нічому не дивується.
- А ви дійсно розмістите це оголошення? – обережно питає Чет.
- Звісно.
- Вас не хвилює, що воно незвичайне?
- Чим? – питає дівчина.
- Вам, що такі оголошення вже давали? – дивується Чет, який зненацька думає, що може це епідемія якась і члени зникали і у інших!
- Не знаю. – каже дівчина. - Я тільки другий день працюю, то не знаю, які звичайні, а які - ні.
- Ну і прекрасно! Просто так вийшло, мені його треба знайти!
- Треба - знайдете. – погоджується дівчина.
- Може ще особливі прикмети його дати? – здогадується Чет.
- Прикмети?
- Ага! Коли людей розшукують, то завжди дають особливі прикмети.
- Ну можна і прикмети. У вас ще є вільне місце.
- Ріст понад десять сантиметрів. Хоча ні, він потім збільшився, значно збільшився.
Чет згадує нічну погоню і думає, що ріст у його втікача був чи не два метри. От одоробло вимахав. І як таке могло статися?
- То скільки писати? – цікавиться дівчина.
- Давайте без росту. Просто рідна пляма на лівому яйці.
- На лівому чому?
- На яйці. Ну, просто в нього яйця замість ніг. Давайте краще напишемо, що на нозі. Щоб не так дико виглядало. – Чет хвилюється, говорить швидко, втирає піт.
- Давайте. – легко погоджується дівчина. – Готово.
- Вельми дякую! А коли вийде?
- Зачекайте. А в яку рубрику ставити? – питає дівчина.
- Не знаю. Мабуть "Розшук".
- Такої немає.
- Може "Пошук".
- Такої теж немає.
- А які є?
- Може в "Свійські тварини"? – пропонує дівчина.
- Так ні, це ж не тварина.
- В "Обмін"?
- Ні, я хочу знайти, а не міняти.
- "Куплю" або "Продам"?
- А рубрика "Потрібно" є?
- Є.
- Давайте туди. Мені ж потрібно його знайти.
- Добре.
- Велике дякую.
- Нема за що.
Дівчина легким натиском на кнопку від'єднує Чета і красить нігті далі. Із сусідньої кімнати її запитують:
- А що хотіли?
- Так шукає мужик когось.
- А.
Чет сидить над телефоном, думає, куди б ще подзвонити. Швидко придумує, набирає номер.
- Алло, це поліклініка?
- Так.
Відповідає миловидна білявка в білому халаті. На столі в неї розкрита плитка шоколаду, яку вона ламає пухленькими білими пальчиками. На це дійство не без захоплення поглядає чоловік, що стоїть в черзі до сусіднього віконця. Тим часом Чет знову потіє, думаю, який би лікар йому потрібний.
- Мені, напевно, до уролога?
- Ну, вам краще знати. – відповідає білявка.
- До уролога або до хірургів. – вагається Чет.
- То до кого?
Дівчина підносить до рота шматочок шоколаду і кладе на язик. Видно, як шоколад починає танути у контакті з теплою плоттю. Чоловік кидає чергу і підходить до віконця. Хижо посміхається і підморгує дамі. Чет тим часом продовжує:
- Мабуть такі до уролога. Ви не підкажіть, як можна записатися до нього на прийом?
- На наступному тижні передзвоніть, на цьому всі дні вже зайняті. – білявка терзає язиком шоколад, ліниво відповідає по телефону, а сама вже краєм ока помітила чоловіка. Працює на нього.
- Ні! Мені зараз потрібно! Дуже терміново. – аж кричить Чет.
- Нічим не можу допомогти. – білявка не звертає уваги на його крики.
- Взагалі ніяк?
- Ну, є ще приватні урологи. – каже вона і кусає зубами губи. Виходить дуже захоплюючи.
- А де їх можна знайти? – питає Чет.
- Пишіть адресу.
Блондинка диктує.
- Дякую!
- Нема за що.
Блондинка кладе трубку і дивиться на чоловіка, що дивиться на неї у віконці.
- Слухаю вас.
- Ні, це я вас слухаю, принцесо. Я відчуваю, що сьогодні ввечері нам потрібно обов'язково зустрітися. – каже чоловік і підморгує, наче змовник
- Зустрітися? – білявка дивується, наче не розуміє про що справа.
- Так! Обов’язково!
- І де? – питає білявка з мінімальною зацікавленістю, наче питає просто так, аби спитати.
- У ресторані, наприклад. Я знаю одне прекрасне місце біля ріки. Їдьмо, принцесо!
- Їдьмо. Тільки в мене чоловік чеченець, він вас заріже в тому ж ресторані. – каже білявка не змінюючи нудьгуючого виразу обличчя.
Потім піднімаю очі і дивиться на чоловіка у вікні. Оцінює, чи злякався той, чи ні. Але чоловік не припиняє посміхатися.
- Заради вас, моє біляве щастя, прийму смерть хоч від кого. До того ж мій дідусь був донський козак, так що невідомо ще, хто буде втирати вам сльози на похоронах.
Блондинка міняє єхидство на зацікавленість у погляді.
- А ти сміливий.
- Тільки сміливим покоряються моря. То як ми домовимося?
Блондинка пише на папірці номер телефону.
- Дзвони, козачок.
- Думай про мене, моя принцеса!
Чет уже в лікаря. Молодого, років біля тридцяти, вже лисого хлопця в білому халаті. На столі у доктора стопка медичних журналів, статуетка Геракла, що виривається з обіймів змій, а також фотографія на якій лікар і блондинка з реєстратури мило посміхаються у весільному вбранні.
- Слухаю вас. – каже лікар Чету.
- Ви тільки не лякайтеся. – Чет сам виглядає перелякано, принаймні схвильовано.
- Що? – не розуміє лікар.
- Тут така дивна історія… - Чет замислюється, як би все розповісти, щоб йому повірили.
Лікар починає дивитися на Чета з деякою підозрою. Оце його обличчя в синцях, бігаючи оченята.
- Слухайте, а вам точно до уролога потрібно?
- Думаю, що так. – каже Чет і в підтвердження своїх слів киває головою.
- Ну добре, слухаю вас.
- У мене пропав... – Чет замовкає, важко дихає, думає, як би сказати про те, що трапилося.
- Що? Інтерес до жінок? – намагається допомогти йому лікар.
- Так ні, що ви! Інтерес залишився, дуже сильний інтерес! – Чет аж рукою махає.
- Ага, то проблеми з потенцією? – здогадується лікар.
- Ну, можна і так назвати.
- А віагру застосовували?
- Ні, бо...
- Дарма. Дуже ефективні ліки.
- Ні, ви послухайте! Точніше краще подивитеся, тут бачити треба! – каже Чет і червоніє.
- Що бачити?
- Мою проблему.
- Я так розумію, що у вас проблема статевого характеру.
- Так! Причому дуже наочна, самі подивиться!
Чет починає розстібати ширінку. Лікар підхоплюється.
- Зачекайте!
- Що?
- Що ви робите?
- Хочу вам показати свій член. Точніше те, що від нього залишилося. – Чет спотів, важко дихає.
- В якому сенсі «залишилося»?
- У прямому. Ну, самі подивіться!
- Ви хочете, щоб я дивився на ваш член? Це вас збуджує? – стривожено питає лікар.
- Так при чому отут! – Чет знову руками махає. - Я хочу, щоб ви підказали, що мені робити!
- Добре, лягаєте на кушетку, я вас подивлюся.
- Спасибі. Хоч діагноз поставте! А то я заморився пояснювати, що це в мене таке!
Чет лягає на кушетку, розстібає ширінку і дістає шкірку.
- Ось, дивіться.
Лікар дивиться. Спочатку недовірливо, потім здивовано.
- А що це?
- Член пропав. Тільки шкірка і залишилася. Вислизнув, негідник. – Чет лежить і киває головою.
Лікар береться за шкурку, дивиться на неї, крутить головою.
- І як це трапилося?
- Так одна подруга робила мені мінет. Не знаю, що вона там утворила, але коли я кинувся, члена вже не було.
- Не можна довіряти свій член жінкам. – каже лікар, а сам ошелешено роздивляється шкірку.
- Так вона завжди нормально робила, а тут таке. Його можна буде повернути, лікарю?
- Його? – лікар дивиться на Чета.
- Ну, член.
- А, член.
- Ага. Він мені дуже потрібний.
- Навіщо? – питає лікар, який виглядає розгубленим.
- Ну, як же можна чоловіку без члена? – дивується Чет.
- Та цілком нормально.
Лікар мне в руці шкірку Чета. Потім лізе пальцем в середину.
- Ой, що ви робите? – Чет сіпається від цих рухів.
- Намагаюся визначити чи збереглися корні.
- Хто?
- Корні, коріння вашого члена.
- Коріння? Може у мене інший відросте?
- Інший? – дивується лікар.
- Ну, як хвіст у ящірки. Регенерація, так це, здається, називається.
- Ні, ви ж не ящірка.
Лікар зненацька якось солодко дивиться на Чета, але той не помічає, заклопотаний тривожними думками.
- І що, залишилися коріння?
- Майже ні. – каже лікар, який зненацька гладить Чета по нозі.
- А що ж робити? – розгублено питає Чет.
- Жити. – посміхається лікар.
- Жити?
- Так, жити. Насиченим повноцінним життям.
- Як же жити? Із чим мені йти до улюбленої жінки? – Чет ледь не плаче.
- Потрібно просто вийти з цієї застарілої парадигми. – каже лікар і ласкаво дивиться на Чета.
- Вийти? Куди вийти? – не розуміє Чет.
- Світ же набагато ширше, багатіше, ніж стосунки чоловік-жінка. Світ зовсім не вичерпується ними.
- Багатіше?
Лікар раптом кидається на Чета і починає жадібно цілувати його в губи. Палко і вміло. Чет лякається, не розуміє в чому справа, відштовхує лікаря.
- Ви чого?
Чет підхоплюється з кушетки, відразу обпадають штани, нахиляється їх підняти, лікар наближається до нього.
- Не бійся, милий, не бійся. Просто спробуй, ти же не знаєш що це за любов!
- Що?!
- Навіщо такому красунчику жінка? Нерозумно! Вона не потрібна тобі!
Лікар наближається до Чета з очами повними томління і хіті. Чета аж пересмикує від думки, що він же сам ходив з такими очами за Мірою.
- Не підходь! - кричить Чет, але лікар наче не чує його. Йде, висолоплює язик, наче гадюка.
Чет однією рукою тримає штани, іншою відштовхує лікарі, кидається до дверей з кабінету, вибігає у коридор і біжить. Лікар кричить йому вслід:
- Ти не знайдеш його і повернешся! Повернешся!
Чет біжить не оглядаючись, лікар вертається в кабінет, закриває двері на ключ, сідати в крісло. Закриває очі, бачить голого Чета, тренованим рухом кладе на свій член гігієнічну серветку і починає рухати рукою.
Чет сидить на лаві тролейбусної зупинки і крутить головою.
- Це ж треба! Збочинець! Ніде від них спокою немає! Козли!
- Хлопче, не лайтеся!
Це жінка з моргу. Вона у яскравому платті з великими квітами. Чекає тролейбус.
- Вибачте. – нітиться Чет, підхоплюється і йде пішки уздовж жвавої магістралі.
- Де ж він може ховатися?
Коли Чет сильно нервує, то починає говорити сам з собою. Раптом натикається на щит з рекламою послуг по білій магії якоїсь мадам Чаросвітл. "Знімаю пристріт і причину, відвожу наворот, знімаю віночок безшлюбності, діагностика аури, коректування карми, пророкування долі, лікування від алкоголізму без відома хворого". Особливо було виділено "NEW: лікування від ігрових залежностей, запечатування азарту!". Стрілка зі щита вказувала у підворіття. Чет подумав і пішов.
Шикарний офіс у темних тонах. На прийомі миловидна дівчина в строгому костюмі.
- Ви по якому питанню?
- Я? Я по питанню... – розгублюється Чет. – Я по особистому питанню.
- Якому саме? Мені потрібно заздалегідь попередити мадам.
- Я не знаю, навіть як це назвати.
- Називайте, як є.
- Ну, мабуть, це причина.
- Добре, причина.
Дівчина щось записує.
- Чекайте.
Вона уходить за великі чорні двері. Над ними портрет жінки східного типу, уже досить у віці. Під портретом написано "Мадам Тамара Чаросвітл, магістр білої магії, майстер виправлень". Чет ще сумнівається, чи варто було сюди приходити, він же не вірив у магію.
- А раптом дійсно допоможе, ситуація то неординарна! Нехай! – переконує сам себе.
Чету страшно і тоскно, він закриває очі і починає думати про Міру, щоб покращити настрій. Згадує її осину талію. Тонкий хвостик білого волосся, дитячу посмішку. Її живі очі. І тонку шию. Він так мріяв поцілувати її в шию! Пестити цю шию, зариваючись у її світле волосся! – Чет аж стогне від думок.
- Заходите. Мадам готова. – перериває його мрії дівчина.
Чет йде у великі двері.
- Зачекайте! Спочатку треба роззутися і одягти смужку світла. – каже дівчина.
- Що?
- Ви роззувайтеся, роззувайтеся.
Поки Чет знімав сандалії, дівчина приклеїла йому на чоло білий папірець, за формою схожу на найківську шмарклю.
- Тепер заходьте. – каже дівчина серйозним, навіть урочистим тоном.
Перед Четом відкриваються одні двері, потім інші, а попереду пітьма. Чету трохи лячно, але він нагадує собі про те, що з ним сталося. Що йому після цього вже боятися? Йде потроху, бачить, що темрява спереду не така вже і кромішня. Просто велика, затемнена кімната. Там грає якась тиха, розпливчаста музика. Двері за Четом закриваються.
- Проходите, сідаєте.
У сутінках кімнати Чет бачить даму, що сидить за великим столом, вщерть заставленим різними фігурами зі скла. Це її голос, урочистий та величний. І вимова неправильна, якийсь акцент. Чет обережно йде, плутаючись ногами у ворсистому килимі. Натикається на крісло, величезне чорне крісло, практично невидиме у цих сутінках. Сідає.
- Розповідайте, яка лихо привело вас до мене.
- Так, як вам сказати. Отут така справа...
Чет мнеться. Вся ця врочиста обстановка занадто непідходяща, щоб говорити про статевий орган, що втік.
- Говоріть правду. Тільки правду. Як є.
- Як є?
- Як є.
Чет видихає, збирається з силами.
- У мене утік член.
- Що? – жінка так здивовано, що збивається з урочистості і перепитує аби як.
- Утік! – Чету вже легко говорити про свою біду. - Був, був, працював нормально, а потім одна дівчина робила мінет, а він узяв і втік, сволота така.
- Вона відкусила? – уточнює мадам Чаросвітл, яка все ніяк не може повернутися до урочистого тону питань.
- Ні, що ви! Вона просто смоктала, а він раптом вислизнув зі шкірки і втік. Я погнався за ним, але на мокрій траві не втримався і упав, ноги троги підвернув. Потім міліція приїхала, схопили мене, подумали, що божевільний. А член зник.
- Зник?
- Так! Тільки шкірка залишилася. Хочете, покажу? – Чет підхоплюється і заходиться розстібати ширинку.
- Ні, не треба! – кричить мадам Чаросвітл.
- Не треба? – перепитує Чет.
- Не треба! А що ви хочете?
- Хочу, щоб ви допомогли повернути його. – Чет з надією дивиться на мадам Чаросвітл.
- Повернути ваш член?
- Так. Він десь у місті, він же не міг далеко піти. Самі подумайте, він же член, у нього навіть документів немає! На потяг квиток не купить, а в автобус хто його пустить? Він же голий, він член! – Чет впевнено киває головою.
- Повернути його? – очі мадам Чаросвітл бігають розгублені.
- Так, повернути. Розумієте, я ж ще молодий, мені тридцять чотири, я мрію створити родину, мати дітей. А без члена це ж неможливо. Як же я піду до своєї коханої дівчини без члена? Мені він дуже потрібний!
- Повернення члена - серйозне завдання. – арешті знаходиться мадам Чаросвітл.
- Так я розумію, інакше б до вас і не звернувся. У вас така серйозна репутація! – бреше Чет.
- Яка репутація? – трохи стривожено перепитує мадам.
- Ну, що ви можете все.
- Не все, але багато чого.
- То ви повернете мені його? – Чет з надією дивиться на мадам.
- Так.
- Коли?
- Щоб сказати точний строк, мені потрібно провести астральну розвідку.
- Кого?
- Астральну розвідку. Справа ваша складна, тут потрібно діяти обережно. Я думаю, ви ж не хочете нашкодити власному члену?
- Ні, мені треба повернути його цілим і непошкодженим!
- Добре. Повернемо. Тільки це буде коштувати чимало.
- Він мені дуже потрібний! Скільки? – каже Чет і починає згадувати, скільки у нього на книжці заощаджень.
- Тисяча задатку.
- Тисяча? – дивується Чет настільки великій ціні.
- Так, тисяча зараз, а далі залежно від обставин.
- У мене із собою тільки триста гривень.
- Тисяча доларів! – гордо каже мадам Чаросвітл.
- Доларів? Ой як дорого.
- Сходіть в міліцію, там вам допоможуть безкоштовно.
- Та ні, дякую. Уже допомогли, що ось не можу на роботу піти.
- А де ви працюєте?
- У музичній школі.
- Ким?
- Учителем співу.
- Шляхетна професія.
- Так. Тільки платять не дуже. Ну, може позичу у когось. Вам сьогодні вся сума потрібна?
- Залишайте триста гривень, остачу принесете завтра. Я скажу вам, скільки знадобитися часу.
- Добре. Дякую вас, мадам! Не знаю, щоб без вас робив! – радіє Чет, який отримав надію.
- Я допоможу вам. Можете йти.
Чет підводиться, задкує в темряві, музика починає грати голосніше, відкриваються двері, Чет виходить у приймальню. Там сидить дівчина, що приймала оголошення. Дивиться, як Чет взувається, потім відклеює йому з чола папірець і приймає гроші.
Чет йде до дому, по дорозі заходить у магазин, купує там пляшку холодного пива. Сідає на лаву у тіні і робить ковток. Оглядається навколо і посміхається. Уперше з моменту втечі члена.
- Нікуди не дінешся, гаде. Я тобі покажу, я тобі зроблю, я тебе навчу!
Робить ще ковток. Закриває очі і бачить Міру. Вона в українському вбранні, перебирає накладні коси і співає.
А ти їй правду розкажи
Яка чудова майська ніч
Весна іде вроду несе
А тій красі радіє всі
Чет ледь не плаче, шепотить:
- Я прийду до тебе, Міра, прийду. Ми створені один для одного.
Знову бачить, як вона співає. Раптом чує лемент. Відкриває очі. За невеликим сквериком спереду розташований пивбар "Золотий півник" або просто "пивник". Таке кубло, де збирається все потолоч району. Там часто б'ються, мінімум раз у тиждень приїздить "швидка", щоб забрати підрізаного чи побитого, але закладу не закривають, говорять, що хтось із ментів у долі з прибутку. От і зараз бійка. Якийсь молодець, здоровенний, лисий, лупить хлопця поменше. З бара вилітає ще один, кидається на лисого, але відразу відлітає, одержавши в підборіддя. Незабаром обоє хлопців вже валяються на землі, а Лисий тріумфує. Здоровий такий. Кремезний. Чет сам би хотів бути таким велетнем. Нехай би хто тоді спробував посміятися над його ім'ям!
- Що? – зненацька вигукує Чет і від подиву роняє пляшку пива, майже повну. Вона розколюється об асфальт і пиво розтікається пінявою калюжкою. - Що? – повторює Чет, який наче і не помітив розбитої пляшки. Уп'явся поглядом у лисого здорованя, що кілька разів вдарив ворогів ногою і знову зайшов у бар.
- Це ж він! – шепоче Чет і на обличчі у нього розпач.
Чет не знає, чи вірити своїм очам, які впізнали у здоровані член. Його член! Той самий член, який втік, той самий, кого він так шукав!
- Але ж точно він!
Чет підхоплюється і швидко йде до бару, але вже у скверику зупиняється. Там же справжнє кубло. Там такого інтелігента, як він, просто заб'ють і все. У нього ніяких шансів! Тим більше член став таким здоровезним! Член поб'є його і все! Хіба він цього прагне?
- Четику?
Хтось ляскає Чета по лівому плечу. Чет обертається ліворуч, а праворуч уже стоїть високий і висушений, немов тараня, хлопець. Чет роздратовано розвертається, він уже призабув ці звички робітничого селища.
- Привіт, старий! – чоловік знову гепає Чета по плечу.
- Привіт, Стас. – каже Чет зовсім не радісно.
Стас, це колишній однокласник. Училися разом до восьмого класу, дружили, Стас поважав Чета за начитаність і вміння співати, а Чет Стаса за гострі і різкі кулаки кікбоксера. Після восьмого класу Чет пішов у ліцей, а Стас у банду. Казали, що став бригадиром на ринку. Потім бійка, ударив когось занадто сильно, показово посадили. У колонії підсів на ширку. І зараз щільно сидів. Був худий, як тінь, ходив завжди в сорочках з довгими рукавами.
- Чого стоїш тут?
- Так, стою.
- У тебе гроші є?
- Гроші?
- Так. Позич двадцятку. Дуже треба.
- Ні, при собі немає.
- А вдома?
- Вдома є.
- Пішли.
- Не можу.
- Чому?
- Та у мене тут справа є.
- Прямо тут?
Стас здивовано оглядається по сторонах, дивлячись на бляклу рослинність і купи сміття, цього запаскудженого скверика.
- Ні, не тут. У барі.
- У пивнику? І що це там у тебе за справа?
- Там мені одна людина потрібна.
- Баба?
- Ні, чоловік.
- Ти хоч не підор?
- Так ну що ти! У справі потрібен.
- Так чого, підемо!
- Я не хочу туди йти. О, давай так! Ти приведи його до мене додому, а я тобі сотню дам.
- Дві. – каже Стас.
- Добре, дві. – зітхає Чет.
- Три.
- Стасе, у мене немає трьох сотень.
- А скільки є?
- Рублів двісті п'ятдесят. Я сьогодні крупно витратився.
- Добре, значить двісті п'ятдесят. А ще двісті п'ятдесят віддаси із зарплати. – Стас посміхається.
- Які це ще двісті п'ятдесят? – не розуміє Чет.
- Такі! Тобі той мужик потрібен?
- Потрібен.
- То домовилися. Іди додому, скоро приведу.
Стас вже збирається йти.
- Зачекай, ти ж не знаєш, хто мені потрібний! – зупиняє його Чет.
- А, ну так. І хто? – стас тре свої кулаки, наче збирається на боксерській бій.
- Лисий такий, здоровань. Бачиш он перед баром двоє плазують у пилюці? Це він їх.
- Ні фіга собі! – дивується Стас. - Тоді тисяча.
- Стасе, та ти що!
- Ти сам бачиш, який он силач! Це ж ризик!
- Я ж не прошу тебе з ним битися, просто приведи!
- А далі, що?
- Далі - моя справа.
- Добре. Сімсот п'ятдесят.
- Стас, п'ятсот! Я ж тобі не мільйонер.
- Шістсот.
- І ні копійкою більше.
- Добре, іди додому і чекай.
Чет поспішає додому. Вбігає у квартиру, метається з кімнати в кімнату.
- Він же здоровий!
На кухні бере ніж. Тримає в руках.
- Не те!
Хапає сокирку для рубання м'яса. Наносить кілька ударів по уявлюваному супротивнику.
- Його ж не можна вбивати!
Кидає сокиру, біжить у спальну. Відсуває шафу. За ним схованка, відкриває її, а там стародавня двостволка. Бере в руки, намагається виглядати впевнено. Тримає спочатку в одній руці, потім у двох.
- Злякається. Він же не знає, що патронів немає! Злякається! Головне зненацька наставити.
Чет біжить у коридор, тренується перед дверима.
- Руки нагору! Потім прикладом по голові. Оглушу, а тоді вправлю на місце. Нормально. Я йому влаштую, я йому зроблю!
Чет носиться по квартирі, розмахує рушницею, напружує м'язи на руках, щоб відчути силу та впевненість. Виглядає не дуже грізно, але самому собі здається войовничим і переможним.
- Спасибі, дідусь, за рушницю. – шепоче Чет.
Біжить у залу, там відкриває книжкову шафу, з однієї з полиць бере фотографію діда. Той, ще молодий, бравий, у військовій формі, з широкою посмішкою великих білих зубів. Дід приніс гвинтівку з війни.
Сцена з минулого №4. Війна, десь гуркоче канонада, по дорозі йде загін солдатів. Мимо їде "вілліс" з дідом. Раптом різко гальмує. Дід вистрибує і підбігає до одного з солдатів, у якого за плечем рушниця, добута в одному з покинутих німецьких будинків.
- Це що таке?
- Рушниця, товаришу капітан!
- Що за рушниця?
- Так це, німців трохи поскубли, товаришу капітан! – нітиться солдат.
- Рушницю здати! Нестатутною зброєю володіти забороняється! – карбує дід кожне слово.
- Товаришу капітан, це ж… - намагається пояснити щось солдат.
- На гауптвахту захотів! – гримає дід і солдат осікається.
- Слухаюся.
Солдат кладе рушницю у "вілліс". Там сидять водій і двоє офіцерів. Дід сідає й дає знак їхати.
- Загорулько, навіщо тобі рушниця? Золотом треба займатися. Золото завжди в ціні. – каже один щ офіцерів.
- Я рушницю полковнику подарую. Він зброю любить. – посміхається Чет.
- І правда правда! – киває інший офіцер. - Вмієш ти, Загорулько, справи робити.
- Та вже ж не дурень. А он і машина полковника!
Попереду, метрах у двохстах, зупиняється інший "віліс", новіший і чистіший. Звідти вистрибує полковник у галіфе, стає на узбіччі, дістає член і починає мочитися бурхливим та пінявим струменем. Поруч стоїть ад'ютант полковника, теж намагається піяти, але в нього ані краплі. Крутить головою і спускається з дороги.
- Куди ти? Сци тут! – кричить йому полковник.
- Не можу, коли дивляться, не можу! – відповідає ад'ютант.
- Оце ще мені інтелігент сраний! – регоче полковник.
Ад'ютант робить крок і наступає на міну. Вибух. Коли підскакує "віліс" з дідом, полковницький горить, як ялинка, навкруги розкидані матки людей. У тому числі і нога полковника з галіфе та чоботом. Дід дивиться на все це.
- Ну, товаришу полковнику рушниця тепер ні до чого, залишу собі.
(Далі буде)
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design