- Яка гарненька квіточка! – заплескала в долоні маленька Даринка – Мамо! Поглянь.
Помаранчево-чорні пелюстки милували око. Розкішне мереживо чорних доріжок на оранжевому тлі з білими моріжками.
- Диво, а не квітка! Можна її торкнутися, мамо! – мала нахилилася над цією дивовижею і від несподіванки аж підстрибнула. Квітка запурхала пелюстками, замиготіла перелякано і полетіла.
- Та це ж метелик! Такий великий!
- Давай зачекаємо, коли він нарешті заспокоїться й сяде на квіточку. Тільки не сполохай його, – запропонувала мама.
Метелик покружляв над ромашками і, нарешті вибравши найдостойнішу, елегантно сів в центр квітки.
- Можна його погладити? – запитала Даринка. – Я обережно.
- Ні-ні, донечко. В жодному разі. Крильця метелика покриті малюсінькими й дуже тендітними лусочками, які так легко обсипаються. Навіть від найменшого дотику. Ти пошкодиш йому крильця і він не зможе літати.
- Добре, не буду. Я ніколи не бачила таких великих метеликів. Як його звати? – допитувалася дівчинка.
- Монарх. – відповіла мама.
- А що таке монарх?
- Монарх, тобто цар, король, князь, володар. Пригадуєш ми про царів й князів казочки й легенди читали?
- Угу! А чому його так називають? Він, що - цар над комахами, як лев над тваринами?
- Можна й так сказати. Бачиш, які у нього великі й міцні крила. Вони набагато сильніші від крилець звичних для нас метеликів: сніжно-білих капустянок, пістрявих кропивниць, жовто-зелених лимониць. Він не тутешній. Мешкає цей красень далеко, за океаном, на іншому боці землі у Північній Америці. Там, як і в нас, зими холодні й морозяні. От він разом з перелітними птахами мандрує на південь, туди - де цілий рік літо.
- Він відлітає у вирій, як лелеки? – зачудовано перепитала Даринка, - Дивина – перелітний метелик.
- Так-так. Він долає дуже великі відстані. Шлях з Північної Америки до Мексики не близький. Це як від нас до гарячої Африки - дуже далеко. Натомившись в дорозі, метелики Монархи знаходять собі місце для відпочинку, переважно це дерева. Вони щільно притулившись одне до одного, барвистим килимом вкривають стовбур і гілки дерева. В тій місцевості такі дерева так і називають – метеликовими. В такому напівсонному стані монархи чекають приходу весни, щоб вирушити назад до рідного дому. Государственная лотерея Золотой Кубок — лицензионное онлайн-казино с комфортными условиями для игры, множеством слотов (более 300) и выгодными бонусными предложениями. goldcup24 . Играйте в удобном формате и гарантированно получайте выигрыши с возможностью их вывода любым удобным способом.
- Метеликові дерева! Як гарно! Мамо, а Монархи не бояться, що під час сну їх можуть налякати чи навіть з’їсти пташки або інші тварини.
- Ні! Монархи зовсім не смачні. Будучи гусінню, харчуються листочками рослин, які виділяють молочний сік. Цей сік дуже небезпечний для інших тварин, навіть отруйний. А для гусіні Монарха він корисний. От Монарха хижаки й не займають. Гидкуваті вони на смак.
Метелик ніжно притулився до квітки своїм хоботком й завзято почав пити нектар.
- Бачиш, Даринко, Монарх обідає, а разом з тим робить дуже корисну справу – запилює квіти. Допомагає рослинам розмножуватися.
Поївши й перепочивши метелик весело замиготів своїми крилятами. Красива помаранчево-чорна квітка безжурно полетіла в нетрі заповідника.
Даринка завзято замахала своїми рученятами вслід Монарху.
- Бувай, Царе Метелинський! Бувай! Ми ще обов’язково побачимось, Ваша Величносте! Обов'язково!
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design