Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51022
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 13773, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.118.12.222')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Іронія

Ода у прозі або гордість у сльозах

© Андрущенко Денис, 31-01-2009
Ода у прозі або Гордість у сльозах

Жанр: іронія
Про жанр: Людство зробило багато, навіть більше. Тепер нам залишається тільки сміятись з усіх тих помилок...

Людино, ти хазяїн на Землі,                                  
Щоб не казала,хитрувала,ні!
В усьому винна тільки ти...
Оду цю присвячую  тобі.

Людино, на Землі – ти хазяїн. Ти наймогутніша. Ти підкорила всіх і все. Перед твоїми творіннями природа вклоняється. Зів’ялі квіти біля атомної станції безсило падають до ніг. А дерева-велетні не в змозі встояти перед пилою. Птахи, немов зачаровані, самі кладуть голову на відсіч; свійські тварини взагалі іншого буття не знають. А в лісах і саванах звірям уже ніде сховатись. Їх царства зникають з кожним днем.
Людино, ти найсильніша. Одним натиском на кнопку ти можеш підкорити цілий народ. Без сторонньої допомоги ти можеш справитись з армією комах, тому нападаєш завжди перша. Гігантський синій кит, який важить іноді 150 тонн, для тебе лише рибина. Мільйони тварин – для тебе тільки здобич. То бездумні істоти, що належать Тобі. А ти – наймудріша, людино.
За маленький термін ти зводиш величезні міста, одягаєш природу в асфальт;  дерева стискуєш бетоном, а звірина має тіснитись у клітках. Бо ти – Людина, ти – Властитель, ти – найрозумніший вид. Ти не сидиш годинами в засадах, очікуючи на довгождане м'ясо на чотирьох ногах або двох лапах. Їжа сама стрибає тобі до рота. Доки в тебе під ногами вмирає земля, ти вже гадаєш, як знайти іншу. Цілі століття ти проводиш в цінних дослідженнях і спостереженнях. «Де ж вона, така планета, схожа на нашу, .. щоб переселитись».
Людино, ти милосердна. Тільки люди можуть бути милосердними. Пускаючи сльози печалі, ти, впевнена в благій цілі своїй, зводиш на благодійні гроші стадіони та розважальні центри. Дійсно, хто ж знав, що на тій території колись проживали десятки видів?..
А ще ти, людино,  дружна. Любиш ближнього свого, як себе саму. Ну, не враховуючи тих випадків, коли на його території знаходять нафту, золото, алмази, потужні пласти вугілля, або ж чужі землі дають підозріло більше врожаю, ніж у тебе. А так ти душі не чуєш у своєму сусідові. Особливо, коли він щедрий, завжди пригостить. А може, навіть, подарунки робити любить і позичити завжди зможе. От тоді одне благословення... Адже ти Людина і дивишся на тварин, як на нижчих, ніби воно так і є...
Раз уже згадали, о так. Ти, Людино, щедра. Який же хижак чи травоїдний буде роздавати свій обід цілому лісу? Як тільки видається можливість, ти завжди проявляєш цю рису. Он аферисти кілька разів залишать інших людей з носом, іноді без даху над головою, зате потім пожертвують щось у ту ж благодійність.
Ти, Людино, найбільш релігійна. Точніше, ніхто, окрім тебе, цим не захоплюється. Та коли діло заходить до «душі народів», ти забуваєш про всі заповіді, й береш у руки зброю... Навіть про поступки не може йти мови.
Людино,... Продовжувати?  

08.12.2008 11:02:03                                                                                          Андрущенко Д.  

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Яся ;), 18-08-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.96439480781555 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …