Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51026
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 13745, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.14.6.194')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Містерія

Безголовий султан (Частина 2)

© Олег Derim, 29-01-2009
Цілий рік з ранку до вечора султан особисто перевіряв справоздання з усіх установ, з ранку до вечора розглядав скарги простолюду, з ранку до вечора по майданах усіх міст і містечок котилися голови урядників-злочинців.

Постав лад у державі, людям дихалося вільніше, а султан, хоч і звали його вже всі Справедливим, щодалі похмурнішав. Знову викликав він везиря і сказав йому так: “Наказав я зварити тебе в олії, везирю. Правий ти був, коли казав, що не матиму більш щастя. Отруїли мене чужі лиха, тяжіє на мені кров страчених. Та не маю зла на тебе через це. Я став Справедливим, тому караю тебе, свого вчителя, радника та приятеля, не за своєю примхою, а за твій злочин”.

Не злякався везир: “Служив я й тобі, мій пане, й твоєму батькові, й батькові батька твого, і не було за мною жодного переступу. Може якийсь заздрісник вчинив наклеп на мене? Кажи, мій пане, в чому полягає моя вина?”

Султан гірко посміхнувся: “Ти і сам добре знаєш, що я не вірю наклепам на друзів. Я сам виявив ув обрахунковій книзі, що витрачається на тебе зі скарбниці зайвий золотий щороку. Хоч як це мало, але все ж злочин”.

Упав навколішки везир:

– Заборонено мені казати тобі, мій пане, куди витрачається цей золотий.

– Хіба в тебе є крім мене ще один господар? Ким заборонено? – розгнівався султан.

– Твоїм батьком, мій пане. Він перед смертю взяв з мене слово не говорити тобі про це.

– Я тепер султан! Я єдиний, хто може наказувати тобі! Кажи всю правду, якщо не бажаєш бути звареним в олії.

– Тоді ходімо, мій пане, – промовив везир і повів здивованого володаря десь углиб палацу.

Довго вони йшли плутаниною переходів, сходів, двірків – такий великий був у султана палац, що він уже й не впізнавав тих місць – поки не опинилися у низенькій кімнатці. Везир запалив там свічку, і при її світлі султан побачив золоту, з вишуканими візерунками скриньку, яка лежала просто на підлозі. Поряд стояв глечик з водою та тареля з хлібом. Везир постукав по скриньці, і зсередини неї висунулася шухлядка, в якій були два маленьких горнятка. В одне везир налив з глечика води, а в друге накришив скибку хліба. Відтак знову постукав по скриньці, і шухлядка повернулася на місце.

– На цей хліб і воду й витрачається золотий щороку, – пояснив везир.

– Що там? – спитав приголомшений султан.

– Ніхто не знає, мій пане. Скриньку подарували ще твоєму батькові, але він не наважився її відчинити через те, що на ній є напис.

Везир підніс свічку ближче до скриньки, і султан прочитав: “Відчиниш – матимеш щастя, матимеш щастя – наложиш головою”.

Везир вже почав виходити з кімнатки, коли побачив, що султан зачаровано дивиться перед собою.

– Але ж ти не відчиниш її! – везир був такий наляканий, що навіть забув додати “мій пане”.

– Я хочу знову бути щасливим, - прошепотів султан, - дарма, що накладу головою.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

всі шанси проїхати безплатно

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© В:тал:й, 01-02-2009

Що у скриньці...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 29-01-2009

Мабуть, кульмінація....

На цю рецензію користувачі залишили 4 відгуків
© Галина Михайловська, 29-01-2009

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Василь Тибель, 29-01-2009

Ну як завжди, на самому цікавому місці!....

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Залєвський Петро, 29-01-2009

інтрига наростає

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Тарас В'єнц, 29-01-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.0068957805634 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …