Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 1305, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.147.104.120')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Фентезі

Чарівна Марковіада: Поява чарівника (фрагмент V)

© Остап Кушнiр, 16-05-2006
Почвара не думала на нас нападати. Але, за місцевим прислів’ям, якщо течія не несе човна догори, тоді слід вигрібати проти течії. Лаврин зійшов з центральної дороги в невелику бокову вуличку й стрімко пішов до останнього будинку, що межував з полем. Вояцтво на такий поворот навіть вусом не повело, наче так і має бути. Напруга наростала. Нечисть зачаїлася саме в цій халупі з проваленою стріхою та потрісканими стінами. Таке ведення господарства дуже характерне для природжених руйнівників, в мові яких немає й слова на кшталт “відбудуй” чи “полагодь”.

    –        Зараз, Марку, ти познайомишся з одним з моїх дуже давніх друзів, – сказав мольфар у спосіб, притаманний тільки чарівникам.

    Ми зупинилися перед щільно закритими дверима. Охоронці розтягнулися вздовж тину й підготувалися до сутички. Бо вже ніхто з них не сумнівався, що ворог в будинку спромігся на засідку чи іншу підступність. Інакше б навіщо Лаврин всіх сюди вів? Місцеві жителі дивилися на наші приготування здивовано, але заперечувати озброєним не наважувалися. Тільки відійшли, про всяк випадок, подалі від подвір’я.

    –        Виходь і говори з нами, бо ми тебе бачимо.

    За стіною щось заворушилося, та дверей ніхто не відчинив. У будинку було двоє.

    –        Виходь і говори з нами, бо ми самі увійдемо.

    На цей раз користі було більше. З внутрішнього боку заскрипів засув і двері почали прочинятися. Перелякано, переминаючись з ноги на ногу, на подвір’я вийшов обдертий, латка на латці, бідняк. Я ще не міг сказати чому, а темним породженням був саме цей зашкарублий і боязкий селянин. В натовпі за нашими спинами прокотилося незадоволене рокотання. Мовляв, що ці зайди хочуть від дурного Глера, якому боги вкоротили розуму? Лаврин це чув, та робив свою справу.

    –        Тобі не місце тут, і ти це знаєш. Тому йди й не повертайся.

    Дурний Глер зігнувся мало не до землі й глянув, питаючи поглядом, “що шановні добродії від мене хочуть?” Та різкість Лаврина не пом’якшила навіть ця покора.

    –        Йди й не повертайся.

    Після цього наказу обдертий бідняк вирішив проявити своє справжнє єство. Спершу обличчя набуло земляного відтінку, губи пересохли, посиніли й почали тріскатися. Далі щира посмішка перетворилася в злий вишкір, а очі налилися кров’ю й стали схожими на кошачі. Божевільний вже не пригинався долі, гордо вирівнявся й почав зростати. За якусь мить став навіть вищим за Лаврина. Над бровами прорізалися дві невеликі гулі, які швидко випиралися вперед й переростали в роги, схожі на серпи, зігнуті гостряками донизу. З-за спини вогнем запалав зміїний хвіст з гострими трикутними гребенями у всю довжину. Одежа тріскала по швах, аж поки не впала на землю брудним лахміттям. Нечисть постала перед здивованими односельчанами у повній красі. Вдвічі вища за будь-кого з півничан, червоноволоса, широкогруда, з цапиними ногами, довжелезними пазурами, вогненними рогами й хвостом. Та ще й голосно сопла й видихала полум’я.

    –        Не ти мене кликав, не тобі й мене проганяти! – сказала почвара грубим, наче з ями, голосом.

    –        Кликав тебе не я, але силою, даною мені, я наказую тобі покинути цей будинок і забути дорогу до цього селища. Бо іншого тобі не дано, повітряний перелеснику, користолюбцю чужих нещасть. Нечисте до нечистого, людське до людського! Йди геть!

    Тут Лаврин замовк і взявся до дії. Витяг зі своєї сумки пучок терлич-трави, що росте високо в горах, й розвіяв перед почварою. В повітрі зависло попереджувальне шипіння. Перелесник, про якого мені Гамаюл трохи встиг розказати, відверто не хотів покидати обжиту домівку. Бо тут його любили і леліяли, чекали й цінували. Тут він створив сім’ю й множив темне щастя. Ці підступні духи приходять тільки до жінок, якщо відчувають їхні страждання за втратою чоловіків і прагнення бути коханими. А прийшовши, вони заміняють собою весь світ, змушують забувати про печалі і перетворюють довірливих на своїх служителів, відьом.

    Так сталося і цього разу. На захист вогнедишного людинозмія з будинку вилетіла, розпустивши коси, молодиця. І наміри в неї були зовсім не мирні. Витягши кістляві руки вперед, вона спробувала накинути на мольфара чорну, невидиму для інших людей петлю. Перелесник в цей час задоволено засміявся. Проросло його зілля в жіночому серці. Та Лаврин залишався спокійним, як лід, і розірвав петлю заввиграшки, однією силою своєї волі. А далі різким струменем повітря зірвав відьму з місця й кинув спиною об стіну. Тут вона й знайшла свою загибель, бо від удару не витримала трухлява покрівля і дерев’яна балка пробила молодиці груди. Такий поворот подій перелесника невимовно розлютив. Бо щойно загинула його відьма, виплекана слуга, вбити яку можна тільки пронизавши серце.

    –        Готуйся й захищай селян. Зараз почнеться пекло!  

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.81251001358032 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …