Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51558
Рецензій: 96010

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 12997, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.145.34.237')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Сатира й гумор

Добрехались (на конкурс 9-12)

© Залєвський Петро, 06-12-2008
Сидимо. Теревенимо. На лавочці. Від нічого робити побрехеньки тулимо. Хто кого перебреше. Я в цьому ділі – не промах! Хоча першим почав Володька – і він у мене  мастак вибріхувати.
  – Еге-е, а ти бачив?
  – Що? – не второпав я.
  – Муха на стовпі сіла, он. – Володька показав на похилений стовп,  що бовваніє аж ген на другому кінці вулиці, – бачив?
   – Бачу, – ствердно киваю головою. Тут головне – всьому вірити. – І не муха, а оса, – «втираю носа» Володьці.
    – Е-е, – скривив губи братуха, замислено шкрябонувши потилицю. «И-ги, думає-є-є… Невже здасться? Так швидко?.. » – радісно шмигонуло в моїй голові. Та не встиг я розкрити рота, щоб переможно агакнути, як він, примружившись, розсудливо додав: – їй тре в лікарню… - В мене трохи не злетів з язика добре закручений знак запитання, але  я стійко витримав паузу, і собі перейнявшись болячками неіснуючої оси та тільки скрушно похитав головою. Добре, що Володька якимось чудом не помітив звисаючої прямо-таки з моїх губ дуги розділового знаку, – Сліпа на одне око. – він співчутливо шморгнув носом, втершись рукавом, – більмо...
У відповідь, задля більшої правдоподібності я навіть піднявся з лавки та,  витріщивши очі на стовпа, який ледь-ледь виглядає своїм вершечком з-за Ромчиного лапатого горіха, розперезаного чи не на пів-вулиці, брякнув:
    – На ліве.  
    – М-гу… – статечно буркнув Володька, по-дідівськи кахикнувши в кулак.
    – Он-он, – я навіть скочив на лавчину та став на ній навшпиньки, притримуючись за похилений тин, – дивись, «швидка» їде!
Володька й собі враз зірвався на ноги: – Де?
    – Ага! Один-нуль!
    – І нічого не один! – братуха «пішов в атаку», – їде!  
Вулицею дійсно, майстерно обминаючи баюри, торохкотів велосипедом Ромка.
    – Але ж не «швидка»!
    – Але ж їде!
Ще мить, і два дуже близькі родичі, я та Володька, валялися б під лавкою, міцно затиснуті в братніх обіймах і сопучи, вибирали б на себе літню пилюгу. Ми такі! В нас так бува частенько! Це коли раптом бракує слів. Але я-то до-о-бре знаю, що Володька старший на цілих два роки, і тому цього разу щасливо  устиг бовкнути:
    – А давай щось Ромці набрешемо! – чим порятував мирну дрімоту нашої кицьки, що благоговійно витяглася під лавою. Дарма, що молодший, зате ж розумніший!
Володька відразу переключився і підхопив моє геніальне:
    – Давай!
    – З чого почнемо?
    – А, давай, як тоді! На ходу!
Ромка ще не встиг дотарабанити своїм драндулетом до нашої лавки, як ми, скорчивши байдужі міни, вже були напоготові:
    – А… – почав було я, коли він саме хвальковито загальмував переднім прямо перед моїм кедом. «Зараз ми тебе «прокатаємо!..» – стрельнуло в думці. – катаєшся?..                          
    – Ну-у!.. – протягла наша жертва, – а що?
Тутечки пішла й Володьчина черга макітрити Ромку:
    – Катайсь, катайсь! – братуха картинно позіхнув, демонструючи повну безпристрасність, – поки ти тут пилюгу здіймаєш, то…
    – Що? – не витримав сусід.
    – Та нічо… – начебто знічев’я пробелькотав я, і до Володьки: – а воно йому тре′?..
    – Хай собі їде… – миттєво «знайшовся» братуха, – краще б не починати!..
    – Угу… А то скажи на свою голову. Повитолочують…
Я, глибоко засунувши руки в кармани, спокійненько сів знову на лавку, а Володька, наче ні в чому не бувало, зібрався, бачу, шнурка зав'язувати. Артисти! Тут потрібно важно помовчати, інакше «один-нуль» буде не в нашу користь.  
    – Та кажіть вже, кажіть!
О-па! Є! Клюнув. Ромка не додумався зруйнувати хитромудрий наш план.
    –  Там, за Жабковим, на вигоні – суни-и-ць!..
    –  Тьма!..
    –  Та ну! Уже є?.. – недовірливо протяг Ромка.
Братуха багатозначно засунув ніготь великого пальця за передній зуб  та промовисто клацнув:
     –  Не віриш? Бачив? Зуб даю!
«А чи не поспішає Володька зі своїми зубами?..» – блиснуло в думці. Таке клацання  – то найпевніше завіряння у правді. Останній доказ. А як не… Та в наступний мент моя душа заспівала медовим голосочком.
    – А ви чого не їдете? – Рома вже, бачу, на сідло знову, ніжку на педалик… Ну-ну…
   – Та ми теє… – Володька протяжно присвиснув, чим подав мені одному відому таємну команду «Бреши…»
   – Ми вже трохи не пооб’їдалися!
   – От пуза! Дивиться на неї бридко… – підхопив братуха. Ото вже талант! Самородок! Ромка ж натиснув на педалі, аж пилюка стовпом. Тільки смуга лягла. – Ги-ги! Хай їде, шукає… Є-с-с! – Володька згадав свої блискучі знання з англійської мови, не дарма ж йому Ольга Павлівна ставить «дванадцять». По вівторках – один, а по п’ятницях – два…
   – З богом йому, – чемненько додав я, згадавши бабу Настю.
Ми переможно тріснулися розчепіреними п’ятірнями:
   – Отепер «один - нуль», ага!
Я ствердно кивнув. Далеченько за селом, аж там, де вершина Жабкового ставу, розкинувся справжній літній рай для таких, як ми, любителів тієї солодкої ягоди. Дарма, що маленька! За те ж смачна! Ляжеш горілиць на самісінькому вершечку пагорба, відкриєш рота, а вона сама тобі туди падає. Смачнюща-а! Тільки встигай рот поширше… та слідкуй, щоб ніяка кузка не влізла. Правду кажу! Тільки, думається, зеленкувата ще вона, та суниця. Тре підождать трохи. Он Ромка в розвідку поїхав, чом же нам ноги даремно бити? Головне, що під лавкою не довелось валятися – я знизу, а Володька зверху. За ту чортову муху. А Ромка скаже, обов’язково скаже…  
…Щось довгенько його нема, вже мав би бути з тими «суницями». Ну, в бійку не поліз би. Нас же двох! Брати! Рахувати вміє, це ж не англійська… Ми же й з лавки давно пішли, а його все нема. Вечоріє. Хоч би коло виска пальцем покрутив, чи що…
Є! Летить! Ми повисли на хвірточці, підборіддя порозвішували… Зараз почнеться. Ну-у! Тільки що це?.. Він аж сяє від радості, а мав би бути перекошеним! Як торішній квашений огірок…
  – Ну, хлопці! Спасибі! – його слова зазвучали, чи то як вирок, чи як дзвін на пожежу, – одвів душу! – Ромка сито поплескав себе по животі. – я-би ще й взавтра… та витовкли.
  –  Наївся? – я відчув, здається, як наїжачилась на потилиці Володьчина чуприна. Н-да…
  –  І не питайте, там усі були – і Санько, і Женька, і… – Ромка ще щось тараторив, загинав пальці… Та я його вже не чув.
А що не кажіть, таки в котів є якесь відчуття, що недоступне нам, людям. Бо чому ж  тоді раптом кицька надумалася  сприснути з-під лавки? На всяк випадок?..


    


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

З пам'яттю щось сталось

На цю рецензію користувачі залишили 6 відгуків
© Той самий дід, 12-12-2008

Це ж не англійська

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Василь Тибель, 10-12-2008

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 4 відгуків
© Наталка Ліщинська, 09-12-2008

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Галина Михайловська, 07-12-2008

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Захар ван дер Бюйтен, 07-12-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.037499189376831 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати