Ох , як чудово навкруги все поринуло у світ осіннього танцю. Все кружляє, веселиться, а ось старому шпачку не до сміху. Йому доведеться покинути рідні краї ,рідну землю, щоб полетіти на зиму далеко-далеко за небосхил де сходиться небо і земля, де день приходить на зміну ночі і де зорі так лагідно і привітно посміхаються йому. Кожного року ці хвилини розставання з Батьківщиною ставали все більшими і все важчими. Шпак знав, що його чикає далека дорога в теплі краї, але в нього була ще маленька надія, що знову вийде сонечко і він нікуди не полетить.
Щороку найважче було покидати рідне дерево. Шпачок завжди прилітав із вирію останнім, і його дім був зайнятий кимось іншим. Цілу весну він підшукував собі житло.
Та цього року він вирішив не летіти у вирій, а залишитися у когось зі своїх старих друзів. Полетів він до лисиці, і мовив з добрим словом:
- Ой, лисичко-сестричко, приюти мене на зимоньку. Бо так не хочу відлітати у вирій.
- Знаєш, шпаче, приютила б я тебе, як би не тітка Маруся. Вона до мене приїде на зиму. Каже, що хоче сніг побачити. А вона полюбляє пташок, таких як ти. Так, що пробач друже.
- Ну спасибі тобі сестро, виручила ти мене.
Походив шпак, подумав і вирішив до вовка з проханням піти.
- Здоров був, сірий брате, як ся маєш?
- Не погано шпаче-пташе. Живемо зі старою дітей виховуємо, не жаліємося. Помаленьку. Ну кажи з чим прийшов, з якою новиною?
- Ой вовчику-братчику, виручай старого друга.
- А, що трапилося. Чи біда яка? Чи недуга тяжка?
- Ні, не маю я де перезимувати. Прийми по старій дружбі до себе на зимоньку.
- Ні не можу я. Сім’я у мене велика. Сім ротів і всі їсти хочуть , та й хата мала. Слухай, а ти піди до ведмедя, може він тебе прийме.
Розчарований шпак пішов лісовою доріжкою, яка вела до барлоги старого ведмедя Михайла. Він жив далеко за горбом під великою ялиною. Постукав шпачок, увійшов.
- Добридень, Міша! Як справи у мого друга?
- Потроху, потроху.... А, що ти хотів?
- Прийшов до тебе з проханням прийняти мене на цю зиму до себе.
- З радістю! І ти будеш мати дах над головою, і мені, старому холостяку, не так нудно буде.
Подув холодний вітер, у ліс завітала зима з своїми помічницями хуртовинами. Непогано жилося шпачку з ведмедем, аж поки Михайло не заснув мертвим сном. І вирішив пошукати шпачок нову домівку, що перетягнути зиму.
Хурделиця підносила його в повітря і перекручувала декілька разів. Вийшов одного разу батько-горобець роздобути їжі для своєї сім’ї , і побачив на снігу шпака. Спочатку той подумав, що птах не живий, але згодом вияснилось, що це не так. Горобці відігріли його, відходили його, а коли шпак повністю прийшов до себе батько-горобець запитав :
- Що ж ти шпаче робиш тут в зимі? Чому не полетів у теплі краї?
- Я просто не хотів покидати рідну землю. Ось чому.
- Запам’ятай, шпаче, кожен повинен виконувати свої обов’язки, і не перечити законам природи.
Кожний з нас повинен, що життя це така штука, якщо підеш йому на перекір, то це на обов’язково боком вилізе.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design