- Тату, ну тату, ну чому ми не їдемо у Косів? – Ображено скиглила Дарина. – Ти ж нам обіцяв минулого літа.
- Ще раз повторюю: ми їдемо на море в Крим. Ти не хочеш на море?
Остап спостерігав за суперечкою сестри з татом і нервово гриз нігті. Йому, звичайно ж, дуже хотілося на море, але діти цілий рік чекали, щоб влітку поїхати у Косів і продовжити пошуки скарбів Олекси Довбуша, розпочаті ще минулого року в скелях Довбуша біля Болехова.
Щоб припинити суперечку, батько виклав на стіл квитки на потяг Львів-Сімферополь. Дарина понуро зітхнула, зрозумівши, що нічого вже не змінить і пішла збиратися в дорогу...
Тато з мамою лежали під парасолькою, ховаючись від пекучого кримського сонця, а Дарина з Остапом будували піщаний замок і гралися з морем у війну: гнані морським вітром хвилі час від часу брали замок в облогу і „злизували” його неприступні стіни. Діти тут же починали відбудову своєї твердині. Раптом, після чергової водяної атаки у рівчаку біля замкової вежі Дарина помітила щось блискуче:
- Остапе, дивися, що це? – Покликала вона брата.
Той присів на коліна, уважно роздивився і вигукнув:
- Та це ж мушля, тільки дуже велика! Я собі її заберу.
- Ага, так не чесно, - засперечалася сестра. – Це я її знайшла, вона моя.
- Чому тоді зразу не брала, побоялася?
- І нічого не побоялася. Віддай!
- Ні, тепер вона моя!
- Ні, моя!
- Моя!
- Моя!
- Моя!
Від слів діти перейшли до діла і почали виривати мушлю одне в одного з рук. Не відомо хто переміг би у цій боротьбі, але в якусь мить, не витримавши, мушля просто розкололася надвоє... Діти попадали на пісок, кожен зі своєю половинкою в руках. Між ними з'явилася невеличка прозора хмарка і зависла в повітрі, хитаючись в такт хвилям. Потім сталося щось незрозуміле: хмарка почала говорити. Нічого подібного на рот в неї не було, але на пустельному пляжі голос міг належати тільки їй:
- Ну, накінець-то мене звільнили. Ура! Я бачу сонце!
Не відводячи очей від такого чуда, Остап тихо запитав Дарину:
- Ти теж чуєш і бачиш це?
- Так, а що це таке?
Остап не встиг відповісти, бо хмарка заговорила, звертаючись до нього:
- Дякую, що ви мене звільнили! Знали б ви, як мені там було тісно і темно!
- А ви... хто? – Несміливо запитав Остап.
- Хто я? Я син морського Духа, покровителя рибалок! - Урочисто промовила хмарка і почала змінювати свою форму, стаючи все більше подібною на маленького хлопчика.
- А що ти робив усередині мушлі? – Запитав Остап
- Це батько так покарав мене.
- Що ж ти натворив?
- Та нічого такого: всього лише дав рибам голоси і заставив їх співати хором. А вони як почали бульбашки ротами пускати, то аж море запінилося, і всі рибалки від страху на берег повтікали. От тато і закрив мене в мушлю, щоб я не бешкетував. Але що мені робити? Самому так нудно, а гратися нема з ким.
- А ти замки з піску будувати вмієш?
- А що тут вміти? – Хлопчик знову перетворився на хмарку, яка закрутилася і вмить здійняла вихор піску. Коли вихор припинився, перед очима дітей постав красивий замок з палацом і вежами, оточеними муром з бастіонами.
- Кла-а-а-с! - Захоплено вигукнув Остап. – Все, відтепер ти будеш моїм другом!
- Ні, моїм! – Відрізала Дарина і тупнула ногою об пісок.
- А чому це твоїм? Він же хлопчик і не буде з тобою в ляльки гратися!
- Та не сваріться ви, я буду дружити з вами обома, - дух намагався примирити дітей. – Але зараз мені треба ненадовго повернутися назад у море, до тата. Якщо він вже мене пробачив і дозволить погратися з вами, то я відразу повернуся.
Хмарка попливла в напрямку моря і розчинилася у воді. Діти сіли поряд і з нетерпінням вдивлялися у хвилі, намагаючись не пропустити появу свого нового друга...
.........................................
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design