Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95756

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 12348, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.141.100.120')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Сатира й гумор

Ранкова морока

© Залєвський Петро, 08-11-2008
Як же я ненавиджу противне калатання будильника! Особливо вранці, коли він настійно пропонує мені збиратись до школи. Через оту ненависть я від його дзенькання-бемкання ніколи й не вставав. Бо слідом за тим пищанням, теньканням або дзижчанням до кімнати обов’язково все-одно  зазирне мама:
 Назарчику, доброго ранку! Вставай, пора до школи.
 Доброго ранку…  говориш це без будь-якого захоплення, і як було б добре, коли б іще була ніч. Або ж уже обід, коли несешся, як на крилах, зі школи додому.
 Вставай, вставай…  на кухні щось зашкварчить, і мама побіжить до плити. А ти хоч на одну хвильку знову закриваєш очі, намагаючись ввібрати м’яке тепло подушки…
 Я кому сказала! Вже будильник он давно продзвенів!  мамин голос втратив ніжність чи не коло плити на кухні.  Знов не буде коли поснідати. Вставай!
Потягуватись нема коли. Але один разок все одно встигаєш…
 Скільки це я буду над тобою стояти, га? Книжки склав?
 Угу-у, тільки зі столу взяти “Математику”,  трохи подумавши:  і “Читанку”.
 А вчора не було коли?! Пенал чого на підлозі валяється?
 Та то старий уже. Надламаний…
 Я ж недавно купувала!..
Та хіба мамі поясниш, що пенал давно перестав бути пеналом і є ящичком для кульок, якими стріляє мій пістолет? І що таким він став після того, як упав у класі на підлогу і на нього ненароком наступив товстенький Антон.
Фу-у, портфель нарешті зібраний.
 Подивись, чи нічого не забув.  мама як у воду дивиться, хоча у кімнаті її вже нема  знову пішла на кухню.
 Та, здається, все.
 А ручку? Взяв?  гукнула.
Так і є. Ручка таємниче принишкла на поличці з книжками. Кидаєш і її до портфеля.
 Ти вже вмився?
Хіба ж мама не знає, що я геть і з кімнати не виходив? Мені ж не було коли. Як же я можу встигати все одночасно?..
 Ні…
 То давай бігом. І до столу.
Ці команди взагалі збивають з пантелику. Біля вмивальника, поки ніхто не побачив, трішки змочуєш пальці водою і розтираєш ними самі лишень кутики очей. Ну, іще разів зо два пробіжиш щіткою по зубах. Чимдуж за рушник!
 Вже?  мама недовірливо подивиться на тебе,  щось ти, хлопче, зовсім сухий! Не видно, щоб вмивався по-людськи…
Тут важливо широко відкрити повні праведного здивування очі і якомога переконливіше промовити:
 Я вже ж втерся!..
 Ти б, як батько…
Коли тато вмивається, то тоді добре чути як хлюпає і бризкає вода з умивальника. Він завжди після вмивання виходить розпашілий, з червоним обличчям. Та я і сам би рад, але ж вода така холоднюча…
 Сідай швиденько їсти.
На столі вже парує сніданок. На обличчі сама по собі виникає прокисла міна:
 Гаряче…
 То дмухай. Їж, їж…
Але сьогодні аж ніяк не хочеться їсти суп. Угу, попробуй сказати це мамі… Ну взагалі, хто любить гречаний суп? У тарілці спочатку ложкою міряється його глибина, потім провіряєш, чи він не загустий…
 Знов густого мені в тарілку,  а ложка вже навіщось починає сортувати вміст миски: шматочки золотистої цибульки  на ободок, картоплю  склала купкою, а тепер займається ловлею краплинок жиру.
 Долити ріденького?  мама напоготові з повним черпаком гарячого.  Давай тарілку!  поки  вона нічим не показує, наскільки добре вивчила все-все про мій ранковий “звірячий апетит” і, може, надіється, що на цей раз все обійдеться тихо й мирно.
Проте бажання обмежитись під час сніданку лише одним “голим” (як говорить мама) чаєм настільки сильне, що…
 Я сьогодні хотів смаженої картоплі!..
 А ще чого ти хочеш?  “тихо і мирно” уже точно не буде.  Сидить, сидить, длубає щось тією ложкою, длубає… Тільки за один ранок всі твої нерви висотає! Їж, сказала!
 Ма, ну я не хо…  та на мамину милість надіятись не доводиться.
 Бігом!  глянувши у вікно.  Свєта он уже пішла до школи.
 Вона с-сьогодні ч-чергова…  вже починаєш заїкатися, ложка з супом тремтить у руці. От тобі й один чайок! І вічно вона з тією Свєткою!
 То що, думаєш, вона голодна пішла, як оце ти? Хоч п’ять ложечок…
Пересилюючи показну відразу, проціджуєш крізь зуби одну ложку, затим другу, третю… Насправді свіжий суп не такий уже й поганий. Навіть смачний. Непомітно в тарілці залишається лише ота купка картоплі.
 Може, ще картоплинку…  мама вже примирливо.  Не хочеш? Аби щоранку так!  вона має на увазі майже пусту тарілку.  Молодець!
Мама обов’язково проведе до хвіртки:
 Щасливо!
 До побачення, мам!
Але хто знає, що може бути наступного ранку. Спочатку той же нахаба-будильник. Лежиш, ждеш маму і, замість “доброго ранку”:
 Ма-а!..  говориш болюче-протяжно, скривившись, як середа на п’ятницю,  мам, у мене ось… Чогось вухо. Боли-и-ить…
 Дуже болить?  мама стурбовано підійде до тебе.  Штрикає?
 Дуже-е!..  при цьому неодмінно потрібно трохи прикусити губу і вичавити з себе страждальницький вираз обличчя.  Ой-ой-йой!..  держишся руками за голову,  отут… Так штрикає, що ну…
У кутиках очей з’являються рятівниці-сльози зі співчуття до самого себе, бо й сам уже ненароком починаєш вірити, що в тебе щось болить. Моя мама –  лікарка, і тому такі скарги, як біль у горлі або грудях, висока температура, чи, і того гірше, ниючий зуб, аж ніяк не проходять. У таких випадках, добре вже знаю, вона обов’язково загляне в рот:
 Скажи “а-а”,  і притисне ложкою язика. Або ж почне слухати мої груди своєю хитромудрою трубкою.
 Та нічого там нема…
Для “високої” температури у мами в запасі завжди є правдивий термометр. А з цілком здоровим зубом неодмінно потягне до лікарні, де він від хвилювання розболиться насправді, що є куди гіршим, ніж школа. От тільки мені у вухо вона заглянути не може. Від того воно й заболіло.
 Треба покласти компрес. Десь, мабуть, продуло…  мама, здається, повірила моїм казкам.
 А боліти не буде?  наганяю жалю, сам же добре знаю, що компреси не болять. Потерплю вже його, доки мама не піде на роботу. А ще ж вона хвору людину не стане примушувати зраночку їсти…
 Не буде… Ось приготую. У школу сьогодні не підеш.
Від радості аж підпирає щось у горлі, хочеться стрибати від невимовного щастя, але знову хапаєшся за голову, кривиш губи від “страшенного болю”. Головне  не переборщити, а то ще мама, чого доброго, викликатиме з лікарні “швидку”.
 Трошки вщухне, потім поїси. На плиті стоїть.
Як же солодко звучать ці слова! Краще  найсмачнішої цукерки!
Ще потрібно зобразити з себе дуже старанного учня, який і дня не може прожити без навчання (хоча це, може, буде трохи зайвим):
 Коли Свєта,  а не Свєтка вже!  Прийде зі школи, то треба запитати домашнє…
 Як же ти будеш його вчити, тебе ж болить.
 Ну, вже якось… Може ж пройде…  поки мама готує компрес, зариваєшся в теплу подушку. А надворі дощить… Чутно, як по шибках січе дощ. Ще треба останнє  витримати болючу гримасу на обличчі тоді, як мама прив’язуватиме до вуха ту пов’язку. Та про це вже не думається… У найближчих планах  мультики по телевізору, що розпочинаються чомусь о дев’ятій ранку. Коли всі діти давно вже в школі. Мабуть, їх показують для таких, як я... Хай тільки-но мама піде на роботу.
 Піднімай голову. Отак…  вона принесла компрес, загорнутий у хустину.  Яке в тебе вухо болить? Це? Чи це?  хоче  прив’язати пов’язку.
Окрилений своїм успіхом, у якусь мить перестаєш слідкувати за своїми подальшими діями. А повинно ж на вигляд боліти! Ну, і ляп:
 Та чогось не розберу… Здається…  зрадливе обличчя ніяк не хоче приховати таємної радості.
 Як це ти не розбереш?!  мама здивовано піднімає брови.  А ну-ну…  вона, здається, вже про щось починає здогадуватись.
Хапаєшся за останню рятівну соломинку, прикладаючи неабияких зусиль і застосовуючи всі свої артистичні таланти:
 Воно кругом мене болить… І тут, і тут…  мацаєш себе руками біля вух, шиї, без надії сподіваючись на благополучний для себе вихід із ситуації, що склалась.
 Тебе ж у вусі штрикало!
 То вже там перестало…  починаєш потихеньку здаватися. А мама ще ніяк не зрозуміє до кінця моєї брехні.
 А подивись-но мені в очі!
Це вже все. Кінець. Очі все одно скажуть правду, і ніяка жаліслива гримаса не допоможе, а тому я ховаю їх  вбік. Проте мама обов’язково встигне вловити в очах ледь помітну подобу смішинки, хоч і стараєшся швиденько запустити  їх під лоба.
 Я ж так і знала!
Ну чому вона це каже? Ще хвилину тому бігла до мене з компресом… Шукаєш якихось недолугих виправдань:
 Та воно ж боліло…
 Знаю, як воно в тебе боліло! Марш у школу!..
Далі події розгортаються блискавично і вже у відомому напрямку. Мене тільки-но щасливо “обминув” суп, я хлебнув “голого” чаю. Бо вже не було часу їсти. А мама проведе не тільки до хвіртки, а й до самісінької школи. Я попереду, а вона  ззаду. З лозиною.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Прочитала кілька

На цю рецензію користувачі залишили 5 відгуків
© Nina, 12-01-2011

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Карина Лукашенко, 25-11-2009

Супер!

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Сергій Осока, 16-10-2009

Том Сойер вічно живий....

На цю рецензію користувачі залишили 7 відгуків
© Галина Михайловська, 04-12-2008

Наче в своє дитинство зазирнула :-)

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Наталка Ліщинська, 03-12-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.2754819393158 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …