Необхідний пролог
Щоб уникнути звинувачень у плагіаті, бо сюжет дійсно не оригінальний, розповім, що подібну історію, яка трапилася в Львові 19 ст. прочитав в львівській газеті "Поступ", в рубриці яку веде Ігор Мельник. ТАм ішлося що в часи, коли "президентом" Львова був Мохнацьки (імені не пам'ятаю), він відкрив вулицю імені іншого Мохнацького, героя одного з польських повстань. Нижче - спроба адаптації сюжету до реалій сучасного світу!
З Mersedes’у перед будівлею школи діставали ящик з шампанським і якийсь молодик горланив, що «Ві а зе чемпіонз!!!!». Зі школи, в яку на час виборів поселився тервиборчком міста Червонопільська, під схвальний гул, вийшло кілька чоловіків в костюмах, яким одразу тицьнули руки в пластикові стаканчики. Ще секунда – і шампанське весело переливалося в стаканчиках, щедро потрапляючи на руки.
“В них же пальці липкі будуть!”, - гидливо подумав Анатолій Степанович. Він стояв перед широким вікном, в шкільному коридорі, і дивився як молодий і нахабний новообраний мер святкує свою перемогу. А він, який шістнадцять років віддав місту, він, який зберіг його від пост-совіцької розрухи вже був „екс-”. Та ще й яким – четверте місце.
-Та не розстроюйся ти, Стєпанич! Все рівно, за тебе кращим він не буде, - почувся за спиною голос Вітька Сурмогили, секретаря міськради, а на час виборів голови його штабу.
„Ага! А сам найбільше шкодив! Йому карасю то шо – і так випливе, і при цьому Крищенку буде секретарем... Ет!”, - подумав Степанович, але вголос не сказав.
-Що будуть пам’ятати? Пам’ять Вітьок, то діло житейське, - вжив екс-мер свій улюблений вислів, - Людям щоб пам’ятали, потрібно пам’ятники, там вулиці. А хто моїм ім’ям вулицю назве, га? А пам’ятник то хіба на цвинтарі поставлять!
-Стєпанич, як треба то і вулицю назвемо, і пам’ятник поставимо!, - Вітьку зненацька схотілося зробити старому щось приємне, - А хочеш ще до першого засідання міськради, зробимо вулицю твого імені?
-Ти карась, це можещ, я тебе знаю, - Милушенко суворо покосився на жевжикуватого секретаря, - А люди, що скажуть?
-Ет, Стєпанич, ти результати чув? І шо? Ті самі люди... Оцінили тебе чи довіряють тобі? Вічно ти про людей!, - в секретарі прокидався все сильніший азарт, - А я так все обставлю:
комар носа не підточить!
І тут в Мулушенку, нарешті прокинулася досада і злість на червонопільців, які були готові вірити красивим обіцянкам, різнобарвним газеткам, прапорцям і кульочкам, але не повірила тому, що він робив всі ці роки.
-А що? Можна! Діло житейське..., - гордість змусила Стєпанича обійтися лише натяком, але Вітьку було досить і цього...
Іронія сказаного полягала в тому, що старий комуніст, мабуть єдиний „червоний мер” на Західній Україні А. С. Милушенко, за час свого правління намагався перейменовувати якнайменше вулиць і не зносити старих пам’ятників. Тому у Червонопільську (стару назву – Білопільськ, він теж не дав повернути), мирно вживалися між собою вулиці Шевченка і Чапаєва, а пам’ятник Каменяру-Франку, стояв на одній площі з ударником-Стахановим.
На всі крики місцевих гура-патрійотів, він тільки здвигав плечима: “А що таке? Що поганого в них? Ну як людей уважили, то значить щось хороше зробили, діло житейське...”. Ба, й самі червонопільці, наче мешканці ільфопетровського Старгороду, вперто продовжували використовувати старі назви, і Грушевського для них далі було Леніна, а Бандери Дзержинського.
Це не завадило Стєпаничу чотири рази поспіль обиратися на мера міста. Першого разу, в 1990 році, він, директор консервного заводу, ішов більше для галочки, але люди, за якоюсь невідомою масовою логікою проголосували за нього. В 1994-у, в боротьбі за крісло, комуністу Милушенку, довелося гризтися з місцевими осередками „правих” партій. Але ні мітинги столичних гостей, ні крики „Геть, комуняку!”, не справили враження, і його переобрали.
В 1998 році обійшлося без боротьби – розчаровані у всьому люди, одностайно поставили хрестики навпроти його прізвища. Тим більше місто жило більш-менш нормально, далі працювали нечисленні заводи і фабрики, ЖЕКи діяли на диво якісно, а дороги постійно ремонтувалися. Через чотири роки, вже довелося попотіти – місцевий бізнесмен, здавалося купив всіх і вся, але кількох сотень голосів йому все-ж забракло.
І це, як виявилося, було останнім політичним успіхом Милушенка. Під час Помаранчевої революції, він, на мітингу перед міськрадою перейшов на помаранчевий бік, і допомагав відправляти людей в Київ. Це коштувало йому партбілету, і, як наслідок, відсутність будь-якої підтримки на наступних виборах через півроку. Результат – принизливе четверте місце.
А далі? Далі мала бути пенсія, дача, внуки і забуття... Якби не спритність секретаря міської ради Червонопільська Віталія Сурмогили...
Умова задачі, яка предстала перед Сурмогилою, була зрозуміла: увічнити у пам’яті червонопільців Милушенка, причому так, щоб це було водночас і ясно, і не викликало ніяких заперечень. Але щоб вирішити задачу в одиночку у Вітька, як сказав-би колекціонер народних приказок і фразеологізмів Стєпанич, „кишка була тонка”. Отже, для початку, секретар міськради вирішив заручитися підтримкою інтелігенції.
Притулком інтелігенції Червонопільська, від часу падіння совітів, був пивний бар біля вокзалу. В ньому збиралися і проводили дні за гальбою, цигаркою і дискусією про вічне інженери, які працювали на будові летовища, що то затихала, то знов починалися, розчаровані у сівбі „розумного, доброго, вічного” вчителі місцевих шкіл і журналісти районної, міської, і, найпопулярнішої серед червонопільчан, партійної преси.
Вітьок теж інколи розраджувався в цьому неофіційному клубі, і мав там незлі контакти. Тому він швидко зорієнтувався у напівпідвальному, закуреному приміщенні, і впевнено рушив до Ві-Ай-Пі столика, біля вікна. За ним сидів гуру пролетарів інтелектуальної праці, інженер провідної категорії Максим Калістратович Онопенко, якого друзі поза очі прозивали... Але менше з цим!
В цей післяобідній час Онопенко переглядав минулорічний, куплений за півціни у кіоску, „Плейбой”.
-Привіт інтелігенту!, - Вітьок підсів до гуру.
Той тільки покосився на нього поверх рогових окулярів, і навіть не зволив відірватися від пошуку прихованого змісту на глянцевих малюнках журналу.
-Інтелігент синонім буржуя, а я буржуа, тому суть інтелектуал!, - байдуже кинув Калістратович замість привітання.
-Пшепрашам! Гарсон!, - гукнув він до барної стійки, за якою курили студенти місцевого кулінарного ПТУ, які підробляли тут офіціантами, - Фляжку „Закарпатського”, цитрину і два келішка!
Онопенко ще раз глипнув на нього, а тоді сховав журнал у поношений шкіряний дипломат, і знявши окуляри, приготувався до розмови. Раз замовляється коньяк – діло серйозне, розсудив він.
Принесли коньяк, Сурмогила розлив по чарках, вони випили по першій, і аж тоді почалася ділова розмова:
-Результати виборів мера чув?
-Не чув, але не треба бути Нострадамусом, аби здогадатися, що твій шеф пролетів як фанера над Парижем! На його місці, я б четвертував голову передвиборчого штабу, - з єхидною усмішкою, інтелектуал дивився на Вітька, який і був тим самим головою, - За саботаж і присвоєння виборчого фонду!, - додав він згодом.
-Політика – справа тонка! Це тобі не інтелектуалом бути, - парирував Сурмогила, - Та і Стєпаничу пора на спочинок! Скільки можна людину тримати, мучити! Бачив, до чого Папу Римського довели! То-то!, - Вітьок розлив по другій.
Вони закусили, і Кастра... pardon, Калістратович, відчуваючи, що розслабляється, вирішив не затягувати:
-Ти Вітька, не встидайся, ти кажи, кажи, шо тобі треба і за, шо п’ю коньяк, за кошт фондів штабу Милушенка!
-Га? Ага!, - секретар міськради підсунув свій стілець ближче, - Так ось! Милушенка мені шкода! Людина, можна сказати, кращі роки! А людська пам’ять, знаєш? Так ось, якби це пояснити, увіковічнити годилося-б...
-Ну...
-Ну і... Там би щось ім’ям його назвати! Вулицю чи проспект, але так знаєш, щоб і явно, щоб і ніхто крику не піднімав.. А?
Максим Калістратович якийсь час задумливо гладив бородате підборіддя і обдумував пропозицію. А оскільки по натурі був він людиною творчою, та й пропозиція була йому по душі, він одразу перейшов до діла:
-І що мені робити треба?
-Ну, в нас вулиці міськрада перейменовує, тому треба їм це якось подати..., - вони втретє випили, - під соусом... ну ти зрозумів.
„Гуру” розумів. Більше того – знав! В нього вже народився план!
-О’кей! Але в мене буде до тебе прохання...
-Та, без питань!, - Вітьок витягнув гаманець, - але не більше півсотні долярів!
Інтелектуал презирливо посміхнувся, і скрушно похитав головою дивлячись на нього:
-Ти примітивне, меркантильне дитя епохи! Ти все вимірюєш зеленими паперовими прямокутниками і оцінюєш умовними одиницями. А є речі, які неможливо виміряти „долярами”, - вже Калістратович присунувся ближче, - Престиж, становище, влада...
-Ти.. ти це чого?, - у Сурмогили з’явилося погане передчуття, - Тобі чого треба?
Співрозмовник відкинувся на спинку стільця, і розглядаючи витерті лацкани маринарки, виставив свою умову:
-Зараз, вважається хорошим тоном, мати при органах державної влади аналітичні групи: ну, щось на зразок груп радників... Ну і я подумав, що наш новий мер... Ну.. „тому що” він „послідовно” вірить у „справедливість, за яку варто боротися!”... йому б таке знадобилося... А я, - він прийняв позу роденівського мислителя, - Очолив-би її...
Кілька секунд секретар міськради вагався – він вже людям пообіцяв виклопотати деякі посади, і тепер лишні накладки... Але, задля святої справи...
-Файно! Давай лапу!
Вони потиснули один одному руки, і майбутній аналітик, витягнувши з внутрішньої кишені маринарки блокнот з ручкою, приготувався висвітлювати свій план...
-...Амінь!, - закінчив свою промову єпископ, який резидував у Червонопільську.
Перше засідання новообраної червонопільської міської ради проходило за планом, депутати склали присягу, і готувалися прийняти її у новообраного мера.
-Отже, панове народні обранці, - бадьоро продовжував засідання секретар Сурмогила, який у президії сидів між своїм старим і новим шефом, - Наступним пунктом у регламенті засідання в нас іде прийняття присяги у новообраного голови міської ради Крищенка Миколи Андрійовича, - бурхливі оплески і Крищенко, вже піднявся, щоб іти до трибуни, -Але перед цим, пропоную послухати доповідь інженера провідної категорії, дослідника історії нашого краю, Онопенка Миколи К... Кириловича!, - одним духом випалив Вітьок.
Крищенко так і застиг в дивній позі „ні сів, ні встав”, депутати нерозуміюче вирячилися на свого секретаря, який зіщулився у кріслі, і лише Милушенко, байдуже розглядав свої руки.
Ситуацію розрядив „дослідник історії рідного краю”, який швидким і впевненим темпом піднявся на трибуну. По залу пронісся шум, але червоний до коріння волосся Крищенко врешті-решт присів, і Онопенко, який з нагоди виступу, десь роздобув костюм, а під нього одягнув вишиванку, міг починати:
-Ваша святість, панове міські райці (голоси в глибині залу „Які яйця? Зайці? Шо за зайці?”), пане бургомістр, шановна пресо! В цей день, коли ми відзначаємо прорив людства в глибини космосу (а справа була 12 квітня), я хочу здійснити для наших земляків прорив в історію рідного краю землі. Мене довго турбувало питання, чому земля Червонопільщини, така багата, родюча і плодюча, що дала нашій неньці стільки усусівців і упівців (репліки в глибині залу „Чо-о-го дала? Він шо хорий!”), перебувала, згідно з офіційною історією у затуркано-аморфному стані, під час одного з найбільших піднесень – Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького...
Далі слідував екскурс в історію, який створив сам Микола Кирилович, на основі власних досліджень в архівах. Виявляється коли Хмельницький облягав Львів, до Червонопільська підійшов загін козаків, які прогнали відсіль поляків.
-А очолював цей загін, - Онопенко витримав паузу, щоб привернути увагу, вже зморених депутатів, - козацький сотник Михайло...МИЛУШЕНКО!!!
Всі в залі, включно з обома мерами, після цих слів, зосередили всю можливу увагу на ораторі, і лише Сурмогила налив собі і нервово випив склянку води.
-Так, так! Саме Милушенко... Старовинне українське прізвище!
Потім він розповів, зворушливу історію, як “славний козак Милушенко”, закохався в галицьку дівчину Ганку, і одружившись залишився тут.
-І можливо, наш багаторічний колишній бургомістр є одним з його нащадків!, - після цього, вже зацікавлено слухаюча аудиторія почало гучно аплодувати в адресу Стєпанича, а той шоковано позирав то в зал, то на зніяковілого Сурмогилу.
Коли оплески затихли, слово знову взяв Онопенко:
-Так ми і закрили сьогодні білу пляму історії нашого краю. АЛЕ!, - Кирилович підняв руку з простягнутим вказівним пальцем догори, і став схожий на Статую Свободу, - Пам’ять Милушенка до сих пір не увіковічена ні в пам’ятнику, ні в назві жодної з вулиць нашого міста, - і явно увійшовши в раж, - ТА ШО Ж ВИ СВОЛОЧІ СОБІ ДУМАЄТЕ, - він гримнув кулаком по столу....
Так тихо на засіданні міської ради не було з часів ГКЧП. Милушенко тремтячими руками діставав таблетку валідолу. Обличчя Сурмогили різко змінило барву з пурпурової на сіру, а ворушіння губ Крищенка, навряд чи позначало його захоплення всім цим дійством. Врятував ситуацію все-ж таки Онопенко:
-Сволочі – літературне слово. Згідно з словником Даля, ним позначали робітників „с Волока”, тобто воно є синонімічним слову „пролетар”, - він поправив окуляри, і оглянув онімілу аудиторію, - Також воно присутнє в словнику Грінченка, - голоси: „Хлопи, ану йому холодну зробим!”, - Його використовував в своїх повістях сам Тарас Григорович, - голос інженера вже звучав невпевнено.
-Так! Дякуємо Миколі Кириловичу!, - Сурмогила різко зірвався, і заплескав, проте у залі отримав мляву підтримку, - А тому пропоную, щоб на першому засіданні, нова міська рада, ухвалила рішення про перейменування вулиці Клари Цеткін на вулицю Михайла Милушенка, - Вітьок ковтнув води, - І.. І про проведення мітингу у цю неділю, на якому відбудеться урочисте перейменування вулиці та... прийняття присяги у нового міського голови в присутності громади міста, - пропищав секретар міськради.
-.. що буде продовжувати старовинну традицію народних віч та козацьких рад. Дякую за увагу, - скоромовкою виголосив Онопенко і поспішив покинути залу засідань.
Міські обранці мовчали. Сурмогила стояв і не наважувався поставити питання на голосування. Пауза затягувалася... Врятував всю благородну справу єпископ, що тільки підсміхався під час виступу Онопенка. Тепер, пам’ятаючи, що „Блаженні миротворці...” він сам піднявся на трибуну:
-Прошу включити до порядку мітингу також молебень...
Пропозиція Сурмогили отримала стопроцентну підтримку...
P.S. Був чудовий сонячний день... Ціла вулиця була заповнена людьми, а на трибуні, яку зручно розмістили посеред дороги єпископ правив молебень. Стояла чудова весняна погода – ні прохолодно, ні спекотно, розпускалися дерева і люди, як ніколи уважно, слухали Службу, а єпископу поміж псалмами на думку приходили єретичні думки, про правоту язичницьких жерців, що проводили своїх обряди не в тісних храмах, а на чистому повітрі...
Після молебню були виступи старого і нового мерів, прийняття присяги з символічною передачею повноважень, ще один, підготовлений Сурмогилою, виступ Онопенка, відкриття табличок... Одним словом – згідно протоколу.
А оскільки, людська пам’ять є дивним механізом, „легенду” люди швидко забули, і прийняли М. Милушенка, не як козака Михайла Милушенка, а як екс-мера Миколу Милушенка. І особливо не протестували. І після цього, коли приїжджий у Червонопільську питав за вулицю Милушенка, він міг розраховувати не лише на точні вказівки, а й на розповідь про добрі-старі часи його мерства. Ось-така вона людська пам’ять!
P.P.S. А Онопенко таки очолив аналітичну групу. Правда на громадських засадах. Зате престиж!
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design