Шоста вечора. Кінець звичайного «напруженого трудового дня». Біля прохідної звичний «корок» із працівників, які поспішають додому. Вітаючись з тими, кого вдень не бачив повільно просуваюся до турнікету. Пропускаю вперед жінок. У всіх якийсь піднесений настрій. Навіть в охорони, яка усім чемно киває. Врешті, опиняюся за межами рідного підприємства. В кількох метрах від прохідної курять Вася і Діма.
– Що, хлопці, – третього чекаєте? – стандартно підшпилюю їх.
– Ні, ми суто символічно, по одному пиву і зразу додому. Йдемо з нами, – відповідає-запрошує Діма.
– Дякую, але не сьогодні, треба додому. Вдома гора справ, а по дорозі ще до супермаркету та на ринок зайти, – відповідаю я.
– Ну, наша справа запропонувати. А в генделику добре пиво – «Балтика» бочкове, холодне! – спокушає Вася.
– Знаю я вас, – парирую я, – спочатку по пиву, потім по «100», і, врешті, серед ночі на таксі додому.
Мужики сміються і я сміюсь.
– Бувайте здорові! – прощаюся і прямую до супермаркету.
З покупками в супермаркеті вдається впоратися швидко, черг біля кас нема, не зважаючи на час пік. Перевіряю – чи забрав чек. Вдома перевірю чи не обрахували. Ніби нічого не купив, а стільки грошей. Чи то ціни виросли, чи то апетити? А ще дивує: от коли що не візьмеш ¬– усе вироблено або вчора, або сьогодні! Як це вдається? Фантастика якась. Тепер ще треба на ринок сходити – купити фруктів. Зусиллям волі змушую себе не дивитися на вагу. Щоб не зіпсувати собі настрій тим, як хвацько мене обважують та обраховують. Такі закони, продавцям теж треба з чогось жити. Звісно, можна було би посперечатися. Зажадати зважування на контрольній вазі. Але що це дасть? Зекономлю пару копійок, а втрачу час та нерви.
От думаю, якщо ми не самотні у всесвіті, якщо ще десь є розумне життя, то там такий саме неподобство як у нас, чи якось краще живеться. Чи там також такі ціни і така сама жахлива інфляція? Зранку болить голова і жінка не говорить? Кожен думає лише як тебе обдурити та образити? Міжнародні конфлікти там теж як у нас, чи живуть дружньо? Цікаві питання. Може є якісь рецепти досягнення того ідеалу, тої ідилії? Чому все так має бути? Зранку прокидаєшся і як на війну. При чому війна починається відразу у ліжку. І так весь день, тільки те і робиш, що слідкуєш як би тебе не обрахували, не обважили, не підсунули щось несвіже або прострочене, не обійшли без черги. І так щодня. Що місяця. Все життя.
От нарешті і під’їжджає тролейбус, перериваючи ланцюжок невеселих думок навіяних відвідуванням супермаркету та ринку. От не ходив би у ті магазини, то й настрій би не псувався. А сходив би з хлопцями пива випити. А потім по «сто». І настрій був би гарним. Сідаю в тролейбус. Саме сідаю, тому що є вільні місця. Оплачую проїзд. Хоча вже на наступній зупинці до салону заходить повненька жіночка бальзаківського віку. А вільних місць, звичайно, вже нема. Встаю та пропоную їй сісти. Після недовгого диспуту вона погоджується. Пропонує на знак вдячності потримати мої пакети. Я відмовляюся, мотивуючи тим, що вони не важкі. Обманюю. Пакети якраз досить важкі, але що зробиш? Така вдача. Дивлюся у вікно. Настрій поступово кращає від споглядання у ньому напівроздягнених самочок, які відважно повиставлявши напоказ свої принади кудись поспішають, або і просто прогулюються. Час від часу трапляються просто відчайдушно гарні екземпляри. Ех – і до когось же вони поспішають, хтось цю красу топче! Не все ж так погано у цьому житті. Нарешті моя зупинка. Виходжу із душного тролейбуса в спекотне міське надвечір'я. З’являється думка зробити сюрприз дружині. Купити їй квітів. Коли я востаннє купував їй квіти? Ще минулого тижня. Тим більше, що квітковий кіоск поряд. Хай їй буде приємно. При покупці квітів райдужний настрій псують траурні вінки та кошики, які теж продаються у тому кіоску. Що зробиш? Таке життя. Все поряд. Радість і горе. Святкові букети і траурні кошики.
Та годі філософствувати. Час додому. Тим більше, що і голод дає про себе знати. Ритуальне «привіт-привіт», ритуальне в квадраті «цьом-цьом» та ритуальне в кубі «–Вечеряти будеш? – Буду!» на цей раз розітнуті врученням букету та її радістю. «З якого приводу?» «Просто я тебе люблю». У вітальні по телевізору показують серіал. Поки я перевдягаюся та мию руки, жінка розігріває вечерю.
– Переключи собі: там на якомусь каналі, я бачила, футбол іде, – каже жінка, заносячи паруючі тарілки.
– Та не хочу футбол дивитися, – відповідаю я згадуючи, що ніякого нормального футболу сьогодні ніби нема, а показують, напевно, муки місцевих аматорів. – Дивися серіал.
Вечір минає за звичним сценарієм, за звичними справами. От уже і дітей вкладено спати. Йду у ванну. Подумки уже обіймаючи жінку, чищу зуби. Уже собі фантазую, що і як зараз буде. Підморгую собі у дзеркало. А що? Ще непогано виглядаю, як для своїх років. Подумаєш – кілька зайвих кілограмів. А луска ще темно-зелена, як в молодого. Ще і не думає жовтіти. І під лускою мускули: ого-го! Щупальця великі і сильні. Ще раз моргаю правим оком, потім лівим. Після цього примружую середнє. Ну хіба можна перед таким красенем встояти?
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design