Свято
«Рип-рип. Рік-рік. Новий рік. Новий рік», - нагадує сніг під ногами. «Хлюп-хлюп. Квак-квак. Не так, не так», - заперечує невчасна відлига. Потім знову: «Рип-рип, рік-рік», - не здається зима. І так щодня. Погода не може вирішити, що їй робити. А Зойці хочеться, щоб відчувалося свято. Треба хоч ялинку поставити. Але в їхній із чоловіком кімнаті справжня ялинка не стане. А якщо й стане, то їм доведеться ночувати на кухні – кімната з військовою точністю розрахована на двох і трьох не витримає. Якби наламати гілочок, було б те що треба.
Недалеко, перед Будинком офіцерів, є блакитні ялинки. Але за них чоловік може нажити собі неприємностей. А от біля штабу, в глибині військової частини, ростуть звичайні зелені ялинки. І, здається, ніхто через них не переймається. Усе одно частину розформовують і скоро все продадуть.
Увечері Зойка з чоловіком поковзали по мерзлим вуличкам до штабу. Сашко, звичайно, легко домовився з черговим, щоб той подивися з півгодини в інший бік.
У дворі – темні постаті ялинок, огорнуті густим маревом. Не роздивишся навіть, які вони заввишки. Зойка з чоловіком наблизилися впритул, Сашко вийняв ножичок:
- Вибирай, які різати.
- Зачекай, дай придивитися.
Зойка простягає руку до ялинкових лап – доки не помацає, не побачить.
- Ой, які м’якенькі, - дівчина гладить гілочки, на яких блищать замерзлі краплі туману. – Спробуй, доторкнися. Зовсім не колючі. Такі лагідні, - пестить, тулиться до гілля обличчям. – Які хороші!
- То що, вибрала? – Сашко досі чекає з ножичком у руці.
- Слухай, а нам дуже-дуже потрібна ялинка?
- А що? – дивується хлопець.
- Я не можу, - говорить Зойка тихо, ніби сама до себе. - Ти дуже засмутишся? – піднімає до Сашка очі, в яких і усмішка сяє, і сльози стоять.
- Ні, не дуже.
- Я не хочу ялинки.
Сашко мовчки знизує плечима, і Зойка продовжує:
- Мені здається, якщо ти почнеш їх різати, я теж відчуватиму біль. Не треба мені ялинки. Хай вони будуть тут. Цю красу все одно додому не забереш. У мене вже є свято. Ми з ними тут поспілкуємося.
- Як хочеш, - Сашко ховає ножичок. Сперечатися з жінками – шкідливо для здоров’я.
- Які ви чудові, які красиві! Не бійтеся, ми вас не скривдимо. Як ви мені подобаєтеся, мої хороші, - Зойка грається з гілочками, як із кошенятами.
На неї дивлячись, і Сашко починає посміхатися, торкається блискучих гілочок, гладить їх…
Десь через півгодини, змерзнувши, Зоя і Сашко зайшли до чергового.
- А де ж ялинка? – дивується черговий.
- Ми не змогли їх різати! – радісно дзвенить Зойка.
- Ну й дурні. Що там могти. Хочете, я вам зараз наріжу?
- Ні! Не треба! – лякається Зойка. – Навіть і не думай!
- Не розумію, - знизує плечима юнак.
- Зі святом тебе, - посміхається Зойка.
- На добраніч, - киває Сашко.
Зойка з чоловіком виходять на темну вулицю, під високі зірки – туман увесь попримерзав до будинків, до дерев, і небо вияснилося.
- Дорогенький мій, ти правда не дуже засмутився?
- Правда.
- Який ти у мене молодець!
Темні ялинки лагідно дивляться їм услід.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design