Дерева випручаються з мого погляду, зміліє небо і я втрачу рівновагу від присмаку осінньої наготи і згірклої пам’яті. Кине мене навзнак оте, величніше від мотузок дощів, в яких блукав, мов у твоєму волоссі, божеволіючи від марних спроб забути твою втечу. Чи був я тоді завойовником — німіюче створіння. І, як біг, розриваючи пута густого повітря, натикаючись на стріли шаленіючих блискавок, що розпікали мою плоть невимовною жагою.
Я був раб, упокорений своїми задумами помсти, посеред хтивої грязюки, всотаний її безвідмовною податливістю глин. У човні дня мене несло серед ворожих поглядів, глумливого сміху, прокльонів і анафеми, до дивної своєю незворушністю посмішки майбутнього — невичерпного у своїх варіантах і абсолютно незмінного. Було самотньо і спокійно, бо всі неспокої злилися до купи і саморозчинилися, знищилися, стихли.
І тоді раділося від чужого незнайомого горя і плакалося від свого мимобіжного щастя. Мряка притушила вогонь обличчя, зникли тіні слідів, де босоніж мозаїкою розколотого призахідного неба, в якому (о, жах!) чекання, надії, віра, тлін. Кровоточила земля, юшилася червоно—коричневою піною, немов зняли з неї скальп. І тріщали ребра невинної хати від натужних спроб ангела піднятися з ліжка і розправити крила. То ангел печалі. Я був майже поруч, та теж не мав рук. Ми вдивлялися один одному в очі, протинаючи болем погляду часову товщу стін, і ніде було сховатися нам від своїх поглядів. Сльози струменіли, як мить одкровення.
Задля кого дощ, що торкався кісток? Чому кістки були заблизько до хмар? Танок стихій, де розпач і ціль лиш тло. Бавлення в людину, яка льодяником у роті подій тане хмаринкою. Тільки присмак, ледь відчутний присмак кисло—солодкого — все, що лишається по ній. Розчинення у вирі, у вірші, в її обличчі, в теплих дощах волосся, якого даремно намагатися доторкнутись — воно всюди і ніде, воно — запитання і воно — відповідь. Воно існує, щоб зникати, воно волає до життя, щоб убити своєю пам’яттю про себе. І прекрасне, бо недосяжне, як істина.
Дощ… Поєднання стихій. Вода і повітря. Танок стихій, в якому нема протиборства. Є пізнання шляху, відмінностей і спільного. Розуміння і варіації вже осягнутого. То є рух, плетиво, вітражі простору. То є заглиблення.
Їм не до людського егоїстичного вереску, переповненого жалем до себе і своїх іграшок. Вони заповнюють третю стихію — землю. І я починаю відчувати, чому такий самотній і не спійманий. Бо чужий, навіть самому собі. Чужинець, адже відчужуюсь.
І шукаю вже не її, а своє самозаспокоєння і виправдовування. Шукаю не ціль, а засоби. Мій човен нещадно трощиться об новий день, соковита мить стікає по серцю. Порожньо і холодно. Це ніч чи відчуття ночі, а можливо я так і не зміг витримати погляд ангела, адже був тоді незрячим? Котяться хвилі ще мокрого світла, спинають тіні замість вітрил, приходять знайомі і незнайомі люди. Та ніхто мене не впізнає — змито дощем обличчя, стерто вітром посмішку, затулено землею очі.
Відповіді лише на дні колодязя, названого сонце. Занурююсь в нього і посміхаюсь. Тону в нім і прозріваю. Заглиблююсь в нього і знаходжу вічні свої блукання у твоєму волоссі. Світ є постійним дарунком, де очікування — лиш спроба виявити істинну ціну всього, що отримуєш.
Випручаюсь від невдоволення щастям і дощ стане зрозумілішим у спробі порушити рівновагу стихій. Так легко дихати сонцем. Повертаюся чи починаю путь?
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design