Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51027
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 10479, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.142.96.146')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Стаття

Дещо про наші сни

© Анютка Петрів , 08-07-2008
                                                          У людині діють дві сили: одна внутрішня, інша зовнішня.    
                                                          Вони виходять із двох далеких одна від одної сфер. Якби ці  
                                                         дві сили перебували в гармонії одна з од¬ною, духовна  
                                                        картина сну знайшла б буквальне втілення в житті того, хто
                                                                                                                                   цей сон бачить.

                                                                                                              З таємних лекцій майстра Б.

     Багато поколінь Homo Sapiens ломлять голову над вічним питанням що ж таке сон і чи можна вірити сновидінням? Одні вчені стверджують, що сон не ніщо більше, ніж гра підсвідомості. Інші навпаки запевняють, що сон – це послання від вищих світів. Усі люди – молоді та старі, багаті та бідні, хворі та здорові – бачать сни. Сновидіння зберігають і несуть інформацію, яку ми не можемо отримати з телепередач чи новин.        
     Відомий приклад сили сну це академік Д.І.Менделєєв, якому приснилася славнозвісна періодична таблиця (через яку ми самі не досипали ночі).        
     Історія зберегла чимало прикладів, як один і той самий циклічний (повторюваний) сон переслідував одну й ту саму людину протягом усього її життя, стаючи ніби каноном чи мірою, на яку нанизують події цілого людського життя.
     Римський імператор Нерон часто бачив сни, де він купався у зеленій воді. На думку психіатрів, такі сни могли свідчити про душевну хворобу, що розвивалася. А якщо точно, то про параною.
     Знаменитий інквізитор епохи Середньовіччя Шпренгер до кінця життя приховував, що мало не що ночі до нього з’являлися інкубуси – демони в жіночому вигляді, причому найчастіше брюнетки, щоб спокушати його усякими плотськими принадами. Історія замовчує чи було даровано церквою посмертне відпущення гріхів потайливому інквізитору.
     Альберт Ейнштейн зізнався, що відкрив теорію відносності зі сновидіння, яке він побачив ще у юнацькі роки.    
     Художник епохи Відродження Мікеланджело Буонаротті бачив сни, у яких Господь займався тим, що ліпив з глини Адама. Щоправда Буонаротті не уточнив чи снилися сцени створення Єви.
     Німецький композитор Йоганн Себастьян Бах часто бачив уві сні орган, що обрушувався на нього з гуркотом гірського обвалу. Гармонійно розташовані звуки, почуті ним уві сні, Бах створював свої чудові органні фуги.
     Олександр Пушкін був надзвичайно потайливий при описі душевних переживань. Так само ревно він піклувався про „нерозголошення” змісту власних сновидінь. Існує свідчення того, що сюжет мертвих душ, подарований М.В.Гоголю, поет побачив уві сні. Сам Гоголь нерідко зустрічав чорта під час сновидінь. Ця моторошна істота приходила до нього в різному вигляді. І не обов’язково з рогами та хвостом. Зі снів письменника чорти перекочували до його творів (немає жодного твору, де б не згадувався прямо або не описувався нечистий).
     Російський політичний діяч Володимир Ілліч Ульянов (більш відомий як Ленін) часто бачив у сні кошенят. У важкий перший революційний рік у штабі революції (Смольному) можна було зустріти кошенят, які були улюбленцями вождя і виходили на прогулянку тільки у супроводі озброєних червоногвардійців.
     Письменник Максим Горький скаржився на сни, у яких він виступав у ролі кухаря на якійсь „титанічній” кухні і на те, що йому доводилося робити там найважчу та найбруднішу роботу.
     Англійський прем’єр-міністр Уїнстон Черчилль стверджував, що часто бачив у снах коня, який звертався до нього з натхненною промовою.
     Німецький військовий і політичний діяч Адольф Гітлер часто бачив сон, у якому ставав свідком загибелі козенят від зубів вовка. Вчені пов’язують це із тим, що ця німецька народна казка була однією з перших книг, прочитаних фюрером.
     Генеральний секретар ЦККПРС Микита Сергійович Хрущов, який був завзятем мисливцем, нерідко бачив сцени полювання. Це часто ставало причиною примхів Хрущова, наприклад бажання полювання на зайців у несезон...  
     На відміну від попередніх відомих людей, великий художник Сальвадор Далі бачив сни дуже рідко – не частіше разу на місяць. Однак сам він вважав, що це є явним недоліком тому вигадував неймовірні та епатажні сюжети сновидь, а потім переказував їх усно і письмово.    
     «Сни — наше багатство...» Дивна фраза, еге ж? Однак у ній закладена мудрість десятків поколінь тих, хто займався тлумаченням сновидінь, починаючи з епохи царя Соломона і закінчуючи творцями сучасних інтерактивних сонників.
     Аргумент №1 — людині не позбутися сновидінь. Де б вона не була, чим би не займалася, у неї завжди залишається якийсь час для нічного сну, а значить, і для сновидінь. Навіть якщо вранці ви нічого не в змозі розповісти про побачене вві сні, це означає лише те, що ваша свідомість, так би мовити, не «пустила в діло» отриману нічну інформацію. Застосування різних хімічних препаратів лише тлумить роботу сновидінь, але не зводить її нанівець.
     Аргумент №2 — завдяки сновидінням «нічний», або «сутінковий», світ вступає в безпосередній контакт із психі¬кою людини. В усіх інших випадках подібне можливе лише тоді, коли сновидець застосовує складні психотехнічні або магічні прийоми, що самі по собі швидше небезпечні, ніж не¬шкідливі. Що корисного в подібному відчутті «сутінкового світу»? Мешканці цього малодослідженого всесвіту здатні не тільки лякати, але й дарувати приємні емоції, а значить, знімати тягар негативних емоцій, накопичений за день чи навіть за ціле життя...
     Аргумент №3 (головний резон) — зі сновидінь можна здобу¬вати інформацію про те, що відбувалося, відбувається і буде відбуватися. Навіть найбільші прихильники раціоналізму погоджуються з тим, що снови¬діння несуть певний обсяг трансформованої інформації з ми¬нулого. Інформацію ж про майбутнє поста¬чає нам наша славна інтуїція.
     Сни дійсно наше багатство, тому що вони ховають те, чого немає в нашому паспорті, або свідоцтві про народження, лікарняній амбулаторній карті чи мобільному телефоні, те, про що не довідаєшся з новин, Інтернету, і навіть те, що ми ретельно ховаємо не тільки від мами і тата, а й від самих себе. Можливо, те, що сни зберігають таємницю є непогано...
Той, хто має намір розібратись у таємницях власної душі, повинен довіритися «нічному світу» й за допомогою особли¬вих ключів проникнути до його глибин.
Повірте мені - варто спробувати!

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.8656179904938 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …