Казка.
Записана від уроджениці села Голубівка,
Новомосковського району, Дніпропетровської
області Велігжанинової (Журавель) Н.О.
Казку їй розповів батько.
Була в чоловіка зла дружина – все робила наперекір. Що він не скаже, а вона перечить чоловікові.
Якось поїхали вони волами на ярмарок. Їдуть, їдуть… коли при дорозі – криниця. Підійшли вдвох до криниці. Чоловік глянув у криницю:
– Ого! Глибока!.. Ти не стрибнеш туди..
– Ні, стрибну! – суперечить дружина.
– Ні, не стрибнеш! – наполягає чоловік
– Ні, стрибну! – вигукнула дружина і стрибнула вниз.
А чоловік поїхав собі, радий, що так легко позбувся злої дружини.
За деяким часом чоловік пас череду неподалік тієї криниці і вирішив заглянути в неї. Глянув… а там плаває гадюка. Побачила вона чоловіка та й просить:
– Добрий чоловіче, витягни мене! Отримаєш нагороду…
– Чому це ти забажала вибратися звідти? – цікавиться чоловік.
– Недавно тут поселилася злюща жінка і мені тепер життя від неї немає.
Опустив чоловік довгого батога до води, обкрутилася гадюка навколо батога і чоловік витягнув її нагору.
– Спасибі тобі! – каже гадюка. – Приходь в неділю на ярмарок, а я там заховаюся поміж товаром багатого чоловіка. Той чоловік перелякається мене, а ти підійди і пообіцяй вигнати мене за винагороду. Притулиш долоні до рота і прошепчеш: – Гадюко, зникни! І я втечу, а ти отримаєш винагороду. Тільки вигнати мене ти маєш право всього один раз!
Так все й трапилося. Отримав чоловік винагороду і пішов додому.
Через деякий час, коли уже пройшов слух між людьми, що цей чоловік уміє виводити гадюк, до нього прийшли два посланці.
– Ми із сусіднього села, нас послав багатий хазяїн – у нього завелася в дворі гадюка і він дуже боїться її. Пішли з нами, бо він сказав, щоб без тебе не приходили.
Довелося чоловікові іти. Але ж він пам’ятав, що гадюка дозволила тільки один раз використати свою пораду. Доки ішов – і надумав.
Багатий хазяїн показав чоловікові, де ховається гадюка – поміж купи дров. Чоловік підійшов туди, приклав долоні до рота і прошепотів:
– Гадюко! Моя дружина повернулася додому!
Тільки й бачили після цих слів гадюку. Чоловік же отримав винагороду від багатого хазяїна і довго та спокійно жив собі далі.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design