Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50996
Рецензій: 95738

Наша кнопка

Код:



Статті

Рецепти казкаря

, 21-06-2005
Джанні Родарі, відомого італійського казкаря, представляти не потрібно, почувши це ім’я, хто не згадає “Цибуліно” – книжку, улюблену з дитинства. Проте писав він не тільки прозу та поезію (вірш “Чим пахнуть ремесла?” наприклад), а й залишив по собі книжку “Граматика фантазії. Уводини до мистецтва вигадування історій” . За словами видавців, “Основним змістом книги є питання різнобічного виховання дитини, формування її неповторної індивідуальності. Автора особливо цікавить проблема розвитку творчого первня дітей…” У майбутнього читача може скластися враження, що книгу розраховано на педагогів, тим більше, що в анотації майже так і написано: “Книга Родарі цікава для широкого кола читачів і, звичайно, для батьків і педагогів”.

АЛЕ!

Як будь-яку КНИГУ, “Граматику фантазії” можна читати з різних позицій:

1. Як написати хорошу казку й творчо скористатися для цього народною казкою, або запропонованою (дитиною, видавцем, замовником тобто) темою, це зацікавить, передусім, письменника – бо, якщо книжок і статей про те, як писати, досить багато, то про те, як писати книжки для дітей, майже нічого немає, і серед цього “майже немає” “Граматика фантазії” – найкраща, найінформативніша, найпрактичніша, найзрозуміліша… Вам ще не набридли “наї”? Але це так! Зважайте: ви можете дізнатися, як створити лимерік (“лимерік” по-нашому “нісенітниця”, словесна, звичайно), загадку (так і написано – “Конструювання загадки”). І найважливіше для дорослого-письменника – Д.Родарі описує, як дитина сприймає те, що називається “дитячою літературою”, що пишеться точно для дитини, а чим письменник намагається самоствердитися.

2. Так само корисною “Граматика фантазії” виявиться для літературних критиків, особливо тих, хто займається дитячою літературою, адже потрібно розумітися на тому що критикуєш.

3. І, звичайно, батьки і педагоги справді знайдуть у ній багато корисного: як розвивати дитячу фантазію, як діти сприймають казки, у які словесні ігри можна погратися з дитиною, а також як придумати цікаву історію для рольової дитячої гри. А кому (з батьків) не знайома ситуація “запихування” їжі? У Джанні Родарі й для цього знайдуться корисні поради.

Ці позиції по-різному комбінуються: мати\батько-літературний критик (у критиків теж діти бувають), мати\батько-письменник (чесно кажучи, не знаю жодного літератора, який після народження дитини не створив би казочки-віршика, всі через це проходили), літературний критик-письменник і так до безкінечності. Від такого комбінування книжка тільки виграє і читати її стає цікавіше.


Оригінал статті знаходиться тут
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.86391496658325 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …