Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: Ми звичайні (частина 1), автор: Вікторія Штепура)

© Максим Т, 12-07-2019
Добре Ви пишите, Вікторіє, справді добре, особливо на тлі сучасної масової мережевої "літератури, в яку прийшов читач" - просто дужі і дуже добре. Лишень вдруге за останній рік чи два дивуюся: чому тут, чому не в книжці на полиці книгарні? Звісно, тішуся належати до одного з Вами клубу, але - Ви пишите на тому рівні, на якому редактори підводяться з-за свого заваленого бездраними рукописами столу, світлішають обличчям та енергійно тиснуть руку автора, який завітав несподівано з якоюсь цікавою текою під пахвою... Втім, так воно було колись, але так бачу :)

Та я зарозумілий читач, знаю завжди, як краще, даю поради, таке. Маю певні зауваги. Ваш герой на ґанку на початку бачить все довкола та міркує сам до себе якось по-дівочому. Втім, це можливо, наприклад, дехто Кролик у Ірвіна Шоу, "Багач, бідняк", мав дівочі вії, дівочий рум'янець, лагідну дівочу вдачу і т.д., проте Ваш герой має бойове минуле, бойовий медичний досвід, контузію і т.д. - і тому дівоча лагідність його думок створює надмірний контраст.

До речі, надмірність - це, як на мене, головна вада тексту. Подивіться, на кількох сторінках маємо контуженого воїна, напад гвалтівника на дівчину, яку відчайдушно боронить весь мікрорайон, гвалтівник упоротий до нестями - його й люди відганяли, і собака, і парубки, і камінням йому в пику, і граблями по голові, а він не здається, ще й дівчину тяжко поранив, і це поранення, дії Богдана та воїна заради її порятунку, а потім і рішення воїна шукати мерзотника - все це надмірно. Всього забагато, все це надактуально, все це перенесено в твір з наших вулиць, але з усіх одразу, і тому канва подій надмірно зконцентрована, на п'ятачку між гаражами за 10 хвилин відбулося те, що відбувається у цілій країні за тиждень. Я не знаю, може так і треба нині писати, але мені така насиченість видалася надмірною. Втім, не дуже прислухайтеся, я не люблю актуальності, гострої соціальності і такого іншого. А, так, і герої всі надмірні - протагоністи в своїх чеснотах, антагоністи в своїх античеснотах, у Богдана лев'яче серце, видатна зорова пам'ять, він у такий ситуації не забув батькові уроки з надання невідкладної допомоги, а йому ж... скільки рочків, якщо він має повертатися додому навіть влітку о пів на десяту? Ця надмірність чеснот і античеснот вже виводить твір за рамки нашого поточного буття та ранжує його поруч із супер-героями Марвелу, або десь поруч із лицарськими романами, водночас залишаючи текст у тенетах реалістичного реалізму, позбавленим ознак магічного реалізму та загалом притаманної українській літературі міфопоетичності або просто поетичності. Щодо чеснот і античеснот - у Олександра Кабанова є чудовий рядок: "вот человек случайно злой, вот человек случайно добрый" - як на мене, це набагато ближче до багатовимірної, завжди не повною мірою звіданої людської природи, яка і несподівана, і передбачувана, і здатна до дивного чергування несподіванок і сподіванок водночас.

Я не раджу нікому прислухатися до моїх зауваг, і Вам першій. Це не більше, ніж мурмотіння того кола читачів, які самі пишуть, а потім виходять з дому, йдуть до улюбленої книгарні, де з вдавано байдужим виглядом заздро гортають свіженькі, з пронизливим ароматом фарби чужі книжчеки.

Я кепський знавець української, але, як на мене, фраза "падлюка швиденько відсахнулася від бабці, заскочила у прохід між крайнім гаражем і парканом, пробігла ним уздовж усього гаражного майданчика і втекла" вимагає дієслів із закінченнями чоловічого роду, падлюка в даному контексті - він.

Знову повторю, що такого свіжого, потужного та вільного голосу давно не було на ГАКу.

З побажанням натхнення, успіхів і плідної праці на літературній ниві, Максим
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.85333204269409 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …